Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Визначте завдання, які стоять перед органами державної податкової служби.

  2. Назвіть основні функції Державної податкової адміністрації України.

  3. Охарактеризуйте систему органів державної податкової служби.

  4. Розкрийте систему та структуру податкової міліції.

  5. Якими правами наділяються органи державної податкової служби для виконання покладених на них завдань?

  6. Визначте основні завдання та функції податкової міліції.

  7. Розкрийте правовий статус працівників податкової міліції.

  8. Назвіть основні напрями правоохоронної діяльності податкової міліції.

  9. Охарактеризуйте правову базу діяльності органів державної податкової служби.

Ei incumbit probatio, qui dicit, non qui negat

Тягар доказування лежить на тому, хто стверджує, а не на тому, хто заперечує

Глава 5. Органи внутрішніх справ

§ 1. Завдання, функції та система органів внутрішніх справ

Органи внутрішніх справ є частиною органів державної виконавчої влади і займають одне з центральних місць в системі правоохоронних органів, оскільки виконують найбільший обсяг робіт, пов’язаний з попередженням, виявленням, припиненням і розкриттям злочинів та інших правопорушень.

Всю систему органів внутрішніх справ України очолює Міністерство внутрішніх справ. Воно реалізовує державну політику у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина, охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, захисту об’єктів права власності, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, безпеки дорожнього руху, громадянства, імміграційної та паспортної роботи, протидії незаконній міграції тощо.

Таким чином, органи внутрішніх справ – це правоохоронні органи державної виконавчої влади, підпорядковані Міністерству внутрішніх справ України, що забезпечують дотримання законності і правопорядку, боротьбу зі злочинністю, а також захист від протиправних посягань здоров’я, прав та свобод громадян, власності, навколишнього середовища, інтересів суспільства та держави.

Систему органів внутрішніх справ України складають:

  • міліція, діяльність якої регламентована Законом України “Про міліцію”;

  • слідчі підрозділи органів внутрішніх справ, які здійснюють свою діяльність на основі норм Кримінально-процесуального кодексу;

  • підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю, створені на підставі Закону України “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”;

  • внутрішні війська, які функціонують на основі норм Закону України “Про внутрішні війська”;

  • підрозділи паспортної, міграційної та реєстраційної служби тощо.

Система органів внутрішніх справ побудована відповідно до адміністративно-територіального устрою України, а також з урахуванням особливостей і функцій, характеру і обсягу виконуваних завдань.

В основу взаємовідносин вищестоящих і нижчестоящих органів внутрішніх справ покладений принцип субординації, коли перші направляють і координують діяльність останніх, і таким чином, здійснюється керівництво всією системою і забезпечується виконання завдань, покладених на органи внутрішніх справ, на місцях. Компетенція кожної ланки системи органів внутрішніх справ обмежується масштабами її територіальної діяльності.

Крім перерахованих ланок в систему органів внутрішніх справ входять служби і підрозділи Державної автомобільної інспекції, навчальні заклади та інші підрозділи, установи і організації.

Установлена законодавством компетенція органів внутрішніх справ характеризується сукупністю покладених на них завдань та функцій, а також наявністю конкретних повноважень того або іншого органу. Вона визначається загальними типовими та індивідуальними положеннями про той чи інший орган внутрішніх справ та спеціальними законодавчими актами, які визначають обв’язки та права ряду органів, що функціонують в рамках системи МВС України. Так, компетенція міліції визначається Законом України “Про міліцію”, компетенція та організаційні основи діяльності Державної автомобільної інспекції – Положенням “Про державну автомобільну інспекцію МВС”; діяльність Державної служби охорони регламентується положенням “Про Державну службу охорони при МВС” тощо.

Органи внутрішніх справ мають широку і складну компетенцію, яка в значній мірі пов’язана з правоохоронною діяльністю. Вони покликані здійснювати такі основні завдання:

  • охороняти права та законні інтереси громадян, підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності;

  • забезпечувати охорону громадського порядку і громадської безпеки;

  • запобігати і припиняти злочини та інші правопорушення;

  • розкривати і розслідувати злочини та здійснювати розшук злочинців;

  • забезпечувати безпеку дорожнього руху;

  • всебічно сприяти викоріненню причин та умов злочинності;

  • забезпечувати суворе дотримання законності у діяльності підрозділів і посадових осіб органів внутрішніх справ.

У процесі здійснення своєї діяльності органи внутрішніх справ можуть вирішувати й інші завдання, покладені на них чинним законодавством. При цьому вони взаємодіють з іншими правоохоронними органами (прокуратурою, органами безпеки тощо).

Необхідно розрізняти завдання та функції органів внутрішніх справ. Завдання ОВС – це коло тих питань, обов’язок вирішення яких покладено законом на систему органів внутрішніх справ і які спрямовані на досягнення основної мети – захисту від протиправних посягань на здоров’я, права і свободи громадян, власність, навколишнє середовище, інтереси суспільства і держави. Функції ОВС – це основні напрямки, в яких органи внутрішніх справ здійснюють свою діяльність і які дозволяють вирішити поставлені перед ними завдання.

Отже, при здійсненні покладених на них завдань органи внутрішніх справ виконують різнобічні функції, основні з них такі:

  • організація і забезпечення охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю;

  • захист прав і свобод громадян, законних інтересів суспільства та держави від протиправних посягань;

  • організація і забезпечення безпеки дорожнього руху в населених пунктах та на автошляхах;

  • здійснення оперативно-розшукової діяльності;

  • проведення дізнання і досудового слідства у кримінальних справах, що віднесені законом до їх компетенції.

Крім цього, органи внутрішніх справ надають допомогу іншим правоохоронним органам у боротьбі з особливо небезпечними державними злочинами та в проведенні інших заходів по охороні державної безпеки.