Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

§ 2. Склад та порядок утворення Конституційного Суду

Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів. Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду України.

Президент України призначає суддів Конституційного Суду своїм Указом. У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду, який призначався Президентом України, Президент має у місячний строк призначити іншу особу на цю посаду.

Верховна Рада України призначає суддів Конституційного Суду таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Суду вносить Голова Верховної Ради, а також може внести не менш як 1/4 народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради (113 депутатів). При цьому депутат має право поставити підпис під пропозицією про висунення лише однієї кандидатури, і ці підписи депутатів не відкликаються. Відповідний Комітет Верховної Ради України подає Верховній Раді свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду судді Конституційного Суду України, внесеної у встановленому порядку.

Призначеними на посади суддів Конституційного Суду вважаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів депутатів, але більше половини голосів депутатів від конституційного складу Верховної Ради України. Якщо кілька кандидатів набрали однакову кількість голосів і після їх призначення було б перевищено необхідне для призначення число суддів, щодо цих кандидатів проводиться повторне голосування. За результатами голосування Головою Верховної Ради України підписуються постанови Верховної Ради України про призначення суддів Конституційного Суду України.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався Верховною Радою України, Верховна Рада України у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

З’їзд суддів України за пропозицією делегатів з’їзду відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з’їзду визначає кандидатури на посади суддів Конституційного Суду України для включення в бюлетені для таємного голосування.

Призначеним на посаду судді Конституційного Суду України вважається кандидат, який у результаті таємного голосування одержав більшість голосів від числа обраних делегатів з’їзду суддів України. Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, число яких перевищує квоту для призначення на посади суддів Конституційного Суду України, призначеними вважаються кандидати, які набрали більше голосів, ніж інші кандидати на ці посади. За результатами голосування головуючим і секретарем з’їзду підписуються рішення з’їзду суддів України про призначення суддів Конституційного Суду України.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався з’їздом суддів України, з’їзд суддів України у тримісячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

Суддя Конституційного Суду України призначається строком на дев’ять років без права бути призначеним повторно.

Після того, як склад Конституційного Суду сформований, на спеціальному пленарному засіданні на один трирічний строк з числа обраних суддів обирається Голова Конституційного Суду. Процедура його обрання відбувається таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів з будь-яким числом кандидатур, запропонованих суддями Конституційного буду. Головою Конституційного Суду вважається обраний кандидат, за якого проголосувало більше половини конституційного складу суддів Конституційного Суду. Обрання Голови Конституційного Суду самими членами Конституційного Сулу є додатковою гарантією незалежності Конституційного Суду від інших гілок влади.

Голова Конституційного Суду України має двох заступників, які обираються за його ж пропозицією лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

На засіданні Конституційного Суду України протягом першого місяця кожного календарного року утворюються колегії суддів Конституційного Суду для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними поданнями та, окремо, за конституційними зверненнями, затверджується їх персональний склад та призначаються секретарі колегій суддів. Один і той же суддя Конституційного Суду не може входити на постійній основі до складу двох і більше колегій суддів. У той же час, суддя Конституційного Суду однієї Колегії суддів може бути залучений до участі у роботі іншої – у разі відсутності кворуму останньої.

Крім того, Конституційний Суд України на своєму засіданні утворює з числа своїх членів постійні комісії, які є його допоміжними робочими органами з питань організації внутрішньої діяльності. Голови постійних комісій призначаються Головою Конституційного Суду на строк своїх повноважень. Також Конституційний Суд може утворювати на своїх пленарних засіданнях тимчасові комісії для додаткового дослідження питань, пов’язаних з конституційним провадженням у справі, за участю фахівців у відповідних галузях права.