Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Поясність сутність концепції поділу влади Ш.Л.Монтеск’є.

  2. Порівняйте такі поняття як “судова влада”, “судочинство” та “правосуддя”.

  3. Розкрийте зміст поняття “правосуддя”.

  4. Визначте та охарактеризуйте основні ознаки правосуддя.

  5. Надайте загальну характеристику системі принципів правосуддя.

  6. Визначте зміст принципу законності правосуддя.

  7. Розкрийте зміст принципу презумпції невинуватості.

  8. У чому полягає сутність принципу забезпечення доведеності вини?

  9. Розтлумачте зміст принципу змагальності сторін?

Omnis indemnatus pro innoxis legibus habetur

Кожен не засуджений розглядається правом як невинуватий

Глава 2. Правовий статус суддів

§ 1. Поняття правового статусу суддів та його загальна характеристика

Відповідно до ст.127 Конституції України правосуддя в нашій державі здійснюється професійними суддями. У випадках, передбачених законом, правосуддя може також здійснюватись народними засідателями та присяжними.

Судді є посадовими особами судової влади, які в конституційному порядку наділені повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов’язки на професійній основі в Конституційному суді України та судах загальної юрисдикції на чолі з Верховним Судом України. Вони виконують свої повноваження по здійсненню правосуддя незалежно від законодавчої та виконавчої влади.

Важливим положенням при здійсненні правосуддя є встановлення єдиного правового статусу всіх суддів незалежно від їх рівня або категорії суду (загальної або спеціальної юрисдикції) крім Конституційного суду. Єдність статусу суддів України забезпечується єдиними вимогами, що встановлюються для кандидатів на посаду судді; порядком наділення суддів повноваженнями; сукупністю їх прав та обов’язків; незалежністю та самостійністю суддів; неприпустимістю втручання в їх діяльність; незмінюваністю та недоторканністю суддів тощо.

Статус – це правове становище (сукупність прав і обов’язків) суддів усіх ланок суддівської влади. Він встановлюється Конституцією України і доповнюється та більш детально регламентується процесуальними кодексами та законами України “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів”, “Про судоустрій і статус суддів”. Останній закон найбільш повно і всебічно закріплює статус суддів як носіїв судової влади, встановлює процесуальні, матеріальні та соціальні гарантії їх незалежності, порядок формування суддівського корпусу, вимоги, що ставляться до особи судді та його основні обов’язки. Особливості статусу суддів Конституційного суду України передбачені розділом XII Конституції України та законом “Про Конституційний суд України”.

Поряд із єдністю загального правового статусу суддів чинне законодавство наділяє їх різним обсягом повноважень і компетенції в залежності від виду судової ланки і конкретного суду в судовій системі України, встановлює різні вимоги до кандидатів на посаду судді різних ланок судової системи.

Усі судді судової системи України утворюють суддівський корпус, правовий статус якого визначається процедурою формування суддівського корпусу (вимоги до кандидата на посаду судді, правила та механізм добору кандидатів на посади суддів і наділення їх суддівськими повноваженнями); гарантіями незалежності суддів при виконанні ними своїх професійних обов’язків (випадки призупинення та припинення повноважень судді, правила відставки судді, випадки та види дисциплінарних стягнень) тощо.

Таким чином, під правовим статусом суддів у загальному розумінні визнається сукупність їх прав та обов’язків, закріплених у законі. У більш вузькому розумінні на визначення правового статусу суддів окремо кожної з ланок судової системи впливають також усі інші, розглянуті у даному розділі обставини.

У відповідності з ч.4 ст.54 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, судді зобов’язані:

  • своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства;

  • дотримуватися правил суддівської етики;

  • виявляти повагу до учасників процесу;

  • додержуватися присяги судді;

  • не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом, в тому числі і таємницю нарадчої кімнати і закритого судового засідання;

  • дотримуватися вимог щодо несумісності;

  • подавати щорічно не пізніше 1 квітня до Державної судової адміністрації України для оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади, ведення якого забезпечує Державна судова адміністрація України, декларацію про майновий стан.

Це далеко не повний перелік обов’язків судді. Деякі інші передбачені процесуальними кодексами, а також морально-етичними (поки що неписаними) правилами діяльності суддівського корпусу.