Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Назвіть принципи діяльності Конституційного Суду України.

  2. Охарактеризуйте склад та порядок формування Конституційного Суду України.

  3. Визначте підстави для прийняття Конституційним Судом України рішення щодо неконституційності правових актів.

  4. Назвіть види звернень до Конституційного Суду України з питань щодо неконституційності нормативно-правових актів.

  5. Розкрийте порядок розгляду конституційних звернень у Конституційному Суді України.

  6. Охарактеризуйте правовий статус судді Конституційного Суду України.

Розділ ііі. Правоохоронні органи україни

Supervacuum esset leges condere, nisi esset qui leges tueretur

Даремно видавати закони, якщо ці закони, будучи виданими, не будуть виконуватися

Глава 1. Прокуратура

§ 1. Поняття прокурорського нагляду та його завдання

Прокуратура за своєю державно-правовою і політичною природою являє собою незалежне (автономне) державне утворення в механізмі державної влади, покликане здійснювати державний нагляд за додержанням законів і вживати заходів до усунення будь-яких їх порушень, від кого б вони не виходили. Прокуратура займає особливе місце серед правоохоронних органів, оскільки не відноситься ні до судової влади, ні до виконавчої влади, а є незалежним правоохоронним органом, що забезпечує дотримання законності в державі.

Об’єктом прокурорського нагляду є виконавча діяльність державних органів влади, місцевого самоврядування, військових частин, політичних партій, громадських організацій, підприємств та установ, посадових осіб тощо.

Предметом прокурорського нагляду є Конституція і Закони України, які мають виконуватися всіма переліченими вище суб’єктами.

Таким чином, прокурорський нагляд – це одна з форм державної діяльності, мета якої полягає в забезпеченні точного і однакового розуміння і застосування законів всіма суб’єктами, які здійснюють правозастосовні функції.

Відповідно до ст.1 Закону України “Про прокуратуру” прокурорський нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів Кабінетом Міністрів України, міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади, органами державного і господарського управління та контролю, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими Радами, їх виконавчими органами, військовими частинами, політичними партіями, громадськими організаціями, масовими рухами, підприємствами, установами і організаціями, незалежно від форм власності, підпорядкованості та приналежності, посадовими особами та громадянами здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Прокурорський нагляд має широкі межі, тобто поширюється на всі міністерства, відомства, органи місцевого самоврядування, підприємства та організації. Прокуратура здійснює нагляд і за тими органами та організаціями, які самі в межах своєї компетенції здійснюють контроль за законністю. Прокурорський нагляд носить загальнодержавний характер і не зводиться до будь-якої однієї галузі господарства або управління, не обмежується будь-якою територією, а поширюється на всі відомства і на всю територію України.

Здійснюючи свої повноваження по нагляду, прокурори слідкують за тим, щоб усі суб’єкти, перераховані в ст.1 Закону України “Про прокуратуру”, діяли на основі законності, забезпечували у відповідності з наданими їм правами і покладеними на них обов’язками охорону правопорядку, інтересів суспільства, прав та свобод громадян. Вимоги прокурора про усунення виявлених ним порушень законів, пред’явлені у встановленому порядку, обов’язкові для виконання всіма органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами та громадянами. Вони мають бути виконані невідкладно або в передбачений законом чи визначений прокурором строк. Невиконання без поважних причин законних вимог прокурора тягне передбачену законом відповідальність.

Прокурорський нагляд, який має за мету виявлення порушень закону, а також усунення правопорушень та умов і причин, що їх породжують, дає можливість прокуратурі впроваджувати не тільки точне, а й однакове розуміння і застосування законів усіма органами держави, організаціями, посадовими особами і громадянами.

Завдання прокурорського нагляду сформульовані у ст.4 Закону України “Про прокуратуру”. В ній, зокрема, говориться, що діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїми завданнями захист від неправомірних посягань:

  1. закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень;

  2. гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина;

  3. основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих Рад та органів самоорганізації населення.

Як видно з цього формулювання Закону, завданнями прокурорського нагляду є захист різноманітних суспільних та особистих цінностей і благ. Крім того, запобігаючи будь-якому правопорушенню, прокуратура так чи інакше захищає не тільки суб’єктивні права та інтереси організацій і громадян, а й засади нашого суспільства і держави. У боротьбі зі злочинними проявами зусилля прокуратури також спрямовані на охорону підвалин нашого суспільства, якими є демократичний лад, суверенітет, незалежність, гуманізм, правопорядок тощо.

Ці завдання прокуратура здійснює за допомогою зміцнення законності, яка виступає для прокуратури у двох якостях: як мета прокурорського нагляду і як принцип діяльності самої прокуратури. Органи прокуратури зобов’язані максимально використовувати наявні в їх розпорядженні засоби в інтересах громадян та держави.