Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

§ 3. Основні напрямки діяльності державної податкової служби

Усі функції, виконання яких покладено законом на органи та підрозділи державної податкової служби України, можуть бути згруповані у декілька основних напрямків діяльності:

  • облік платників податків;

  • здійснення перевірок додержання податкового законодавства;

  • застосування податкових санкцій за порушення податкового законодавства;

  • запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення та розслідування.

Облік платників податків здійснюється шляхом внесення в Державний реєстр платників податків – фізичних осіб з присвоєнням їм постійного ідентифікаційного номеру і ведення Єдиного банку даних на платників податків –юридичних осіб. Державна податкова адміністрація України несе відповідальність за повний і своєчасний облік всіх платників податків. Обліку підлягають юридичні особи, їх філії, представництва, на які законом покладені обов’язки по сплаті податків, а також фізичні особи, які зареєстровані в якості підприємців. Всі вони мають в обов’язковому порядку пройти процедуру реєстрації, без якої банки та інші кредитні установи не відкриють їм розрахункові та інші рахунки, неможливим буде нарахування заробітної плати тощо.

Здійснення перевірок додержання податкового законодавства здійснюється шляхом:

  1. контролю за додержанням законодавства про податки, інші платежі, валютні операції, порядок розрахунків зі споживачами з використанням електронних контрольно-касових апаратів, комп’ютерних систем і товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та її використання для розрахунків за товари, роботи, послуги;

  2. контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, наявністю у них відповідних ліцензій, патентів та інших спеціальних дозволів;

  3. контролю за додержанням виконавчими комітетами сільських і селищних рад порядку прийняття та обліку податків, інших платежів від платників податків, своєчасністю і повнотою перерахування цих сум до бюджету;

  4. проведення інших документальних перевірок.

Такі перевірки проводяться по мірі необхідності, але не рідше одного разу в два роки. Державні податкові адміністрації і інспекції вправі витребувати від підприємств, установ і громадян документи, довідки, що стосуються їх господарської діяльності, отримувати необхідні пояснення, обстежувати торгівельні, складські та інші приміщення, які використовуються для отримання доходів, залучати для проведення перевірок представників правоохоронних, фінансових і контрольних органів тощо.

Застосування податкових санкцій за порушення податкового законодавства здійснюється у випадках несплати, ухилення від сплати податків або несвоєчасної сплати податків, відсутності обліку прибутку, ненадання або несвоєчасного надання податковим органам документів, необхідних для нарахування і сплати податків тощо.

Податкові санкції можуть мати фінансовий або інший характер. Відповідно до чинного законодавства податкові санкції фінансового характеру застосовуються у вигляді стягнення недоїмки, накладення адміністративного штрафу або нарахування пені, а також у вигляді зупинення операцій на розрахункових рахунках. Недоїмка – це сума заниженого чи прихованого прибутку або сума прихованого чи неврахованого податку. Штраф – це грошове стягнення за порушення податкового законодавства. Пеня – це сума, яка нараховується у разі затримки сплати податків та інших обов’язкових платежів. Операції платників податків на рахунках в установах банків, інших фінансово-кредитних установах можуть зупинятися, за винятком операцій щодо сплати податків та інших платежів.

Важливе місце серед основних напрямків діяльності органів державної податкової служби посідає запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення та розслідування. Цей напрямок діяльності здійснюється шляхом проведення оперативно-розшукових, а також кримінально-процесуальних заходів по виявленню і розкриттю зло­чинів, віднесених ч.4 ст.112 Кримінально-процесуального кодексу України до підслідності органів податкової міліції, а саме: незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут марок акцизного збору чи контрольних марок; фіктивне банкрутство; ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів; незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків тощо.