Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

§ 5. Контроль і нагляд за діяльністю розвідувальних органів

Контроль за діяльністю розвідувальних органів України в межах конституційних повноважень здійснюється Президентом України, в тому числі через керовану ним Раду національної безпеки і оборони України. Розвідувальні органи України доповідають Президентові України і звітують перед ним з питань та в порядку, що визначаються Президентом України.

Крім того, контроль за діяльністю розвідувальних органів України здійснюється Верховною Радою України в порядку, встановленому Конституцією України.

Для здійснення контролю за витратою коштів Державного бюджету України на утримання розвідувальних органів України і фінансування їх діяльності з числа членів Рахункової палати України створюється спеціальна група. Спеціальна група Рахункової палати України має право у встановленому законом порядку отримувати від розвідувальних органів України документи стосовно витрат коштів Державного бюджету України, а також заслуховувати керівників відповідних розвідувальних органів з цих питань на закритих засіданнях. Члени спеціальної групи Рахункової палати України здійснюють свої повноваження щодо контролю за фінансовою діяльністю розвідувальних органів лише за умови оформлення допуску до відомостей, які становлять державну таємницю, в порядку, встановленому Законом України “Про державну таємницю”. Їм забороняється розкривати методи і засоби діяльності розвідувальних органів, розшифровувати їх співробітників, розголошувати отриману інформацію тощо.

Нагляд за додержанням розвідувальними органами України законів України здійснюється Генеральним прокурором України і уповноваженими ним прокурорами відповідно до Конституції та законів України.

Відомості про осіб, які конфіденційно співробітничають або співробітничали з розвідувальним органом України, належність конкретних осіб до кадрового складу розвідувальних органів, а також організаційно-штатна структура розвідувальних органів до предмету прокурорського нагляду не входять.

Контрольні питання:

    1. Надайте поняття розвідувальній діяльності.

    2. Охарактеризуйте повноваження розвідувальних органів, якими вони наділені для виконання покладених на них завдань.

    3. Визначте правовий статус співробітників розвідувальних органів.

    4. Охарактеризуйте механізм здійснення контролю та нагляду за діяльністю розвідувальних органів.

    5. Розкрийте структуру розвідувальних органів України.

    6. Визначте місце Служби зовнішньої розвідки в системі розвідувальних органів України.

    7. Визначте нормативно-правову базу діяльності розвідувальних органів.

Aequitas sequitur legem

Справедливість слідує за законом

(де виконується закон, там справедливість)

Глава 4. Державна податкова служба

§ 1. Призначення, завдання та система органів державної податкової служби

Стрімкий розвиток економічних відносин, поява нових, відмінних від тих, що існували раніше, викликають різкий ріст нових видів економічних злочинів, провідне місце серед яких займають правопорушення в сфері оподаткування з усією властивою їм специфікою. Цьому, в першу чергу, сприяє збільшення кількості суб’єктів підприємницької діяльності – платників податків (юридичних осіб і приватних підприємців), які дуже часто різними способами роблять спроби ухилитися від сплати податків.

Для боротьби з вищевказаними та іншими правопорушеннями в Україні створена і діє державна податкова служба, яка є єдиною системою контролю за дотриманням податкового законодавства. Важливість даної служби полягає в тому, що від стабільного надходження в державну казну податків та інших обов’язкових платежів залежить успішне функціонування держави, її подальший економічний і соціальний розвиток, добробут і розвиток місцевого самоврядування громадян тощо.

Важливе місце в діяльності державної податкової служби, як і для держави в цілому, посідає формування бюджету – грошового доходу, необхідного для забезпечення діяльності держави як цілісного інституту (реалізації економічних та соціальних програм, забезпечення безпеки та обороноздатності тощо). Чи не найголовнішим джерелом формування бюджету є податки, які сплачуються юридичними та фізичними особами (платниками податків). Податки – це обов’язкові загальнодержавні та місцеві збори у вигляді податку на додану вартість, прибуткового податку, плати за землю, акцизного збору тощо, які сплачуються господарськими суб’єктами (юридичними і фізичними особами) за ставками, встановленими законодавством.

Однак, не всі платники податків сумлінно виконують один з найголовніших своїх обов’язків перед державою, вдаються до різних порушень податкового законодавства – від несвоєчасної сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету відповідного рівня до умисного ухилення від їх сплати. Зважаючи на це, держава створила систему обліку платників податків та контролю за своєчасністю і повнотою сплати нарахованих податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Цю функцію виконує центральний орган державної виконавчої влади – Державна податкова адміністрація України та підпорядкована їй система структурних підрозділів.

Основними завданнями, покладеними на державну податкову службу є:

  • здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також податкових доходів, установлених законодавством;

  • внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

  • прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

  • формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб;

  • роз’яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

  • запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

У своїй діяльності органи державної податкової служби України керуються Конституцією і законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими в межах їх повноважень.

Державна податкова служба України становить собою єдину централізовану систему, побудовану за принципом багаторівневої ієрархічної організації: загальнодержавного, республіканського (АРК), обласного, міського та районного рівнів. Кожний рівень має специфіку інформаційного забезпечення, необхідного для організації ефективної роботи в усіх напрямах відповідно до компетенції.

До системи органів державної податкової служби належать:

  • Державна податкова адміністрація України;

  • державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;

  • державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах.

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями – податкова міліція.

Державна податкова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати міжрайонні (на два і більше районів), об’єднані (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Державна податкова адміністрація України є центральним органом податкової служби. Вона безпосередньо виконує і організовує роботу державних податкових адміністрацій та державних податкових інспекцій щодо реалізації державної податкової політики з питань забезпечення належного та своєчасного збирання податків і інших платежів.

Державну податкову службу України очолює Голова Державної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем’єр-міністра України. Він стоїть на чолі державної податкової служби, за всіх обставин залишається носієм усіх функцій управління як колективом працівників, так і ввіреною йому службою в цілому та персонально відповідає за її діяльність.

Голова Державної податкової адміністрації України має заступників, які призначаються і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державної податкової адміністрації України.

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі очолюють голови, які призначаються і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державної податкової адміністрації України.

Державні податкові інспекції в районах, районах у містах, міжрайонні, об’єднані державні податкові інспекції очолюються начальниками, які призначаються та звільняються з посади Головою Державної податкової адміністрації України за поданням голів відповідних державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Начальники управлінь податкової міліції призначаються на посаду Головою Державної податкової адміністрації України.

У Державній податковій адміністрації України та державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються колегії. Чисельність і склад колегії Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України, а колегій державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі – Державною податковою адміністрацією України. Колегії є дорадчими органами і розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій. Рішення колегій втілюються в життя, як правило, наказами Голів відповідних державних податкових адміністрацій.