Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

§ 4. Акти прокурорського реагування

Законом України “Про прокуратуру” передбачено перелік актів прокурорського реагування, які застосовуються у процесі виконання прокуратурою функції нагляду за додержанням і застосуванням законів у випадках встановлення порушень норм чинного законодавства. До них відносяться: протест, письмовий припис, постанова та подання.

Протест – це документ, який приноситься прокурором або його заступником на акт, що суперечить закону, виданий органом державного управління, а також на дії посадової особи, що не відповідають закону.

У протесті прокурор ставить питання про скасування акта або приведення його у відповідність з законом, а також припинення незаконної дії посадової особи чи поновлення порушеного права. Протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта і підлягає обов’язковому розгляду відповідним органом або посадовою особою у десятиденний строк після його надходження. Про наслідки розгляду протесту в цей же строк повідомляється прокурору.

У разі відхилення протесту або ухилення від його розгляду прокурор може звернутися з заявою до суду про визнання акта незаконним. Заяву до суду може бути подано протягом п’ятнадцяти днів з моменту одержання повідомлення про відхилення протесту або закінчення передбаченого законом строку для його розгляду. Подача такої заяви зупиняє дію правового акта.

Письмовий припис – це документ прокурора або його заступника, який містить звернення до органу або службової особи з вимогою про негайне його виконання і усунення очевидного порушення закону з метою уникнення можливого нанесення суттєвої шкоди інтересам держави, підприємствам, установам, організаціям або громадянам.

Вимоги письмового припису носять імперативний характер: відмінити правовий акт, привести його у відповідність з законом, відновити порушене право, виконати дії необхідні для уникнення суттєвої шкоди, утриматись від виконання дій, тощо.

Письмовий припис виноситься при очевидному порушенні закону, а також при реальній загрозі нанесення в результаті порушення закону суттєвої шкоди державі, підприємству, установі, організації або громадянину, а саме: пошкодження або утрата майна, зупинення виробничо-господарської діяльності або створення серйозних перешкод для її провадження, забруднення середовища проживання і знищення природних об’єктів, катастрофи, аварії, інші надзвичайні випадки, суттєве обмеження гарантованих Конституцією України трудових, житлових і інших свобод громадян.

Письмовий припис підлягає негайному виконанню, про що повідомляється прокурор. При незгоді з вимогою, яка міститься в приписі, орган або посадова особа може оскаржити його вищестоящому прокуророві, який зобов’язаний розглянути скаргу на протязі десяти днів, або до суду.

Постанова – це документ прокурора або його заступника, яким по відношенню до посадової особи або громадянина порушується дисциплінарне провадження, провадження про адміністративне правопорушення, або кримінальна справа.

У постанові міститься наступне: обставини порушення закону; обґрунтування винуватості посадової особи або громадянина; вказівки на порушення конкретних норм матеріального права; правове обґрунтування виду відповідальності.

Постанова прокурора про порушення дисциплінарного або адміністративного провадження підлягає розгляду не пізніше ніж в десятиденний строк після її надходження. Закон зобов’язує органи чи посадових осіб повідомляти прокурора про результати розгляду постанови про порушення дисциплінарного або адміністративного провадження. Прокурор також може вимагати копії документів, виданих по результатах розгляду постанови або отримати інформацію в іншій формі.

Подання – це звернення прокурора або його заступника до повноважного державного органу, громадської організації або посадової особи, яке містить аналіз порушень закону, причин цих порушень і умов, які їм сприяли, а також вимоги про їх усунення. В поданні можуть також міститися вимоги прокурора про притягнення посадової особи, винуватої в порушенні закону до дисциплінарної, адміністративної або матеріальної відповідальності.

Подання підлягає негайному розгляду і не пізніше як у місячний термін мають бути прийняті конкретні заходи по усуненню порушень закону. Про результати розгляду подання повідомляється прокурор. Колегіальний орган, якому внесено подання, повідомляє про день засідання прокурору, який вправі особисто взяти участь у його розгляді.

Крім того, до кожного з цих документів – протесту, припису, постанови та подання – пред’являється вимога обов’язкового зазначення, ким і яке положення закону порушено, в чому полягає порушення та що і в який строк посадова особа або орган мають вжити до його усунення.