Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен ФІЛОСОФІЯ (осінь).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
633.62 Кб
Скачать
  1. Поняття техніки і її взаємозв’язок з наукою

Широкий спектр тлумачень змісту античного поняття “techne” – від перших технологій до мистецтва, майстерності.

Еволюція поняття «техніка»: античне “techne” – перші машини і зв'язок з наукою – індустріальна революція – нові види енергії і нові засоби комунікації – «високі» технології і поява технонауки.

Техніка ― сукупність артефактів, що створюються і використовуються людиною, головним чином, методами інженерної діяльності. Під артефактами розуміють засоби предметної діяльності та/чи опредмечені її результати. Одними з первинних в історії людства артефактів були знаряддя роботи та зброя. В більш широкому розумінні, техніка виступає як особливий, технічний підхід до будь-якої сфери людської діяльності, який взаємодоповнює природно-науковий підхід та наукові методи.

Як відносно самостійний предмет філософського аналізу техніка виділилася у ХХ ст. в межах особливої області філософії ― філософії техніки, що тісно пов’язана з філософією науки.

Критерієм виділення історичних етапів розвитку техніки є переміщення від людини до техніки таких функцій, які викликають корінні зміни в технологічному способі поєднання людини і техніки.

Відповідно, історія техніки може бути розподілена на три основні етапи:

знаряддя ручної праці (інструменти);

машини (на рівні механізації);

автомати (машини на рівні автоматизації).

Перший етап характеризується таким способом поєднання людини і техніки в технологічному процесі, при якому людина є матеріальною основою технологічного процесу, а знаряддя лише “подовжують” та “посилюють” його працюючі органи. Праця носить ручний характер.

Другий етап характеризується тим, що основою технологічного процесу стає машина, а людина лише доповнює її своїми органами праці, є її технологічним елементом. Праця стає механізованою.

Третій етап характеризується вільним типом зв’язку людини і техніки. Людина отримує умови для творчого використання своїх здібностей. Техніка, в свою чергу, більше не обмежується в своєму розвитку фізіологічними межами людського організму.

Розвиток сучасної техніки в більшій мірі, ніж коли-небудь, зумовлене розвитком науки, яка відіграє провідну роль відносно техніки. Технічні нововведення здійснюються шляхом застосування науково-теоретичних знань. В свою чергу, потреби розвитку техніки стимулюють і направляють наукові дослідження (особливо прикладного характеру).

Загалом, виділяють такі основні підходи до вирішення проблеми зміни співвідношення науки і техніки:

техніка розглядається як прикладна наука;

процеси розвитку науки і техніки розглядаються як автономні, але скоординовані;

наука розвивалася, орієнтуючись на розвиток технічних апаратів та інструментів;

техніка науки в усі часи випереджувала техніку повсякденного життя;

до кінця ХІХ ст. регулярного застосування наукових знань в технічній практиці не було, але воно характерне для сучасних технічних наук.

Техніка впливає на суспільство різноманітними шляхами. Цей вплив пом’якшується чи, навпаки, посилюється залежно від соціально-економічних умов застосування техніки. Власне розвиток техніки відчуває потужний вплив з боку економічних, політичних, ідеологічних інститутів суспільства, який може стимулювати науково-технічний прогрес або гальмувати його відповідно економічним і політичним цілям соціальних груп. Вплив техніки на сучасне суспільство відбувається не лише через сферу матеріального виробництва. Так, військова техніка впливає на світову політику; освіта та культура значно трансформуються під впливом техніки; техніка революціонізує умови побуту, чинить вплив на світогляд людей, їх психологію та мислення.