Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

П роцес триєрування виконується за допомогою триєрів, робочим органом яких є металевий циліндр, в якому виштампувано або висвердлено чашечки (рис.4).

Схема циліндричного триєра

1 – довгі частинки, 2 – короткі частинки, 3 – шнек,. 4 – жолоб.

Матеріал (зерно), що підлягає обробці, вміщують у середину циліндра. Під час його обертання чашечки заповнюються частинками. При цьому довгі (цілі зерна) випадають із чашечок раніше, ніж короткі. Зруйновані частинки, а також дрібні домішки краще утримуються у чашечках і випадають із них пізніше, при більшому повороті русла. Для їх збирання слугує жолоб, встановлений усередині циліндра.

Апарати для розділення сипких продуктів за густиною поділяються на гідравлічні, пневматичні і відцентрові сепаратори.

Гідравлічні сепаратори є відстійного і флотаційного типів.

Апарати першого типу працюють за принципом відстоювання (рис. 5, а ). У проточний резервуар подаються, наприклад, крупа і вода. Легкі домішки спливають і виносяться з водою, а крупа осідає на дно. Гідравлічні сепаратори флотаційного типу (рис 5, б) працюють за принципом флотації. Флотацією називається процес, при якому до часток продукту прилипають повітряні бульбашки. Частинки і повітряні бульбашки утворюють агломерати. Якщо середня щільність агломерату, що утворився, менша щільності води, то він піднімається вгору. Флотаційні сепаратори найчастіше використовуюються для поділу сипучих матеріалів, різні компоненти яких мають різноманітну здатність прилипати до повітряних пухирців. Частинки разом з повітрям піднімаються вгору, утворюючи піноподібний шар, і зливаються з апарата. Інші частинки (без прилипних до них бульбашок повітря) осідають на дно апарата.

Схеми гідравлічних Схема війок

сепараторів

а – відстійного типу: 1-резервуар; 1 – патрубок для виходу повітря ;

2 – важка фракція ; 3 – легка фракція ; 2 – корпус ; 3 –завантажувальний

4 –завантажувальний бункер ; 5 - бункер ; 4- патрубок для виходу

патрубок для подачі води ; 6 – патрубок повітря з легкими фракціями ;

для виходу легкої фракції ; 7 – патрубок 5, 6, 7 – бункери для збирання

для виходу важкої фракції ; фракції різної густини.

б – флотаційного типу : 1 – резервуар ;

2 –важка фракція ; 3 – перфорована

трубка для подачі повітря ; 4 – легка

фракція; завантажувальний бункер ;

6 – патрубок для води ; 7 – патрубок

для виходу легкої фракції ; 8 – патру

бок для виходу важкої фракції.

До пневматичних (повітряних) відносяться різного роду війки. (рис. 6). Повітря, яке продувається через війку, несе із собою частинки, що поступово осаджуються. Спочатку осідають найбільш важкі, потім більш легкі і, нарешті, зовсім легкі можуть бути винесені з апарата зовсім.

Серед відцентрованих сепараторів найчастіше використовують дискові (рис.7). Матеріал, що підлягає поділу через завантажувальний бункер, потрапляє на диск, що швидко обертається, на якому частки набувають відцентрову силу і під її дією злітають з нього. У залежності від щільності і розмірів частинок відцентрова, що впливає на них, різна. Тому частинки, що мають велику щільність або великий розмір, летять далі часток з меншими щільністю і розміром.

Схема дискового сепаратора Схема електромагнітного

сепаратора

1,2,6,7, - кільцеві збірники; 3 – диск ; 1 – нерухомі електромагніти ;

3 – диск ; 4 –завантажувальний бункер; 2 – вісь ; 3 – латунний барабан ;

5 – приводний вал. 4 – лоток ; 5 – приймач металевих

домішок.

Для магнітної сепарації сипких продуктів широкого застосування набули сепаратори з електромагнітами (рис. 8).Магнітні сепаратори призначені для вилучення з маси сипучого матеріалу, наприклад, зерна, крупи, цукру-піску металомагнітних домішок.

В електромагнітних сепараторах матеріал надходить на барабан по лотку. Відцентрова сила скидає матеріал, а залізні домішки утримуються магнітами на поверхні барабана. Під час обертання барабана утримувані домішки виходять із поля дії магнітів і потрапляють у приймач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]