Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
б%04Vзнес план Костюк.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
199.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ННІАЕ Факультет обліку і аудиту

Кафедра організації агробізнесу

БІЗНЕС-ПЛАН

«Вирощування зернових і технічних культур»

Виконала: студентка денної

форми навчання

групи 48-ФК

Костюк О.О.

Перевірила Ставська Ю.В.

Вінниця -2011

Структура бізнес-плану

  1. Резюме

  2. Опис товару

  3. План виробництва продукції

  4. Оцінка можливих ризиків

  5. Фінансовий план

  6. Організаційний план

  1. Резюме

Директором СТОВ «Нива» являється Лановенко В.Г. та розташоване у с.Красненьке Іллінецького району Вінницької області.

Основними напрямками діяльності підприємства є вирощування сільськогосподарської зернових та технічних культур.

На балансі товариства «Нива» знаходиться трактори:

Т-150 – 6 шт,

Т-70 – 1

ДТ-75 – 1

МТЗ-82 – 9

МТЗ-80 – 5

Комбайни:

КЗС-9 «Славутич» - 5

СК-5 «Нива»- 4

Силосозбиральні комбайни – 1

яким здійснюється обробка землі та 24 автомашини, якими здійснюється перевезення зернових культур.

Даний бізнес-план розроблений товариством з обмеженою відповідальністю «Нива» для отримання певних прибутків від вирощування зернових та технічних культур, за рахунок яких в подальшому проводити агротехнічні заходи щодо оброблення 2342 га ріллі, для закупівлі високоякісного посівного матеріалу сояшнику, ячменю, а також міндобрив, засобів захисту рослин ремонту зерносховища та ремонту і оновлення машинотракторного парку та зерноочисної техніки.

Збут продукції проводитиметься оптовим та роздрібним покупцям.

Виручка від реалізації продукції, вирощеної у підприємстві становитиме від вирощування зернових та технічних культур у сумі 24100000,00 грн., загальні витрати на ведення господарської діяльності за рік по здійсненню даного виду діяльності становитимуть 12484100,00 грн. Прибуток від господарської діяльності за один рік буде становити 11615900,00 грн.

Крім цього можливе отримання прибутку від господарської діяльності у сфері надання послуг у обробці сільськогосподарських земель.

За рахунок прибутку будуть сплачуватися податки до бюджетів, придбання елітних посівних матеріалів, запасних частин. Господарство буде дотримуватися всіх сучасних технологічних процесів по вирощуванню культур.

2. Опис товару

Товар це продукт праці, що задовольняє потребу людини і виробляється для продажу. Кожний вид товару має своє призначення, використання, має свої характерні властивості.

Товар, що буде вироблятися господарством має широке застосування в харчовій промисловості, задовольняє потреби населення на продовольчому ринку. За планом вирощуватимуться сільськогосподарські культури: пшениця, ячмінь, соняшник. Ці культури відносяться до: зернових та технічних культур. Постійна увага звертається на використання і підвищення якості цих культур що підвищує споживчі якості товару, оскільки продукція буде екологічно чистою.

Озима пшениця посіяна восени на площі 684 га. Весною буде засіяно ячмінь на площі 490 га, соняшник на площі 297 га. При цьому будуть враховуватися сорти, їх якість та дотримання сівозміни. Під продовольчою пшеницею розуміється зерновий продукт, який має схожість зерен пшениці не менше 95% від маси всього зерна разом з сумішшю. В даному випадку будуть використовуватися:

сорт «Дріада”, внесена до Реєстру сортів України з 1995 року. Сорт жаростійкий. Вміст клейковини - 30 – 31%, сирого протеїну – 13,5 – 14,2%. Можливе вирощування на площах з різними попередниками. Врожайність – 60,3 – 84,5 ц/га.

Можливе використання при посівах культур інших сортів.

При посівах площ ячменю будуть використовуватись один із сортів (Піас, Вакула, Адапт). Найбільш оптимальним є сорт Вакула занесений до Реєстру сортів Україні 2004 році. Сорт стійкий до вилягання. Середньостиглий, має підвищену посухостійкість та добру адаптацію по всіх природно - кліматичних зонах. Дає середню прибавку врожаю 9.3 – 11.9%.

Соняшник відноситься до технічних культур. Діючий стандарт поширюється на насіння соняшнику, що постачається для переробки – ГОСТ 22391-77, вологість до 12%, масляний приміс для соняшнику не більше 7%, клас насіння має бути вищим, першим, другим. Насіння буде розділене по класах, зберігатиметься, транспортуватися окремо по класах в чистих сухих приміщеннях. Буде враховуватись вологість і засміченість насіння.

Після висіву насіння цих культур, отримання врожаїв і, відповідно, одержання прибутку до плану входить розрахунок за посівний матеріал та гербіциди, а також закупівля зерноочисної техніки, ремонт розміщень для зберігання зерна. Це дасть змогу знизити кількість затрат на вирощування сільськогосподарських культур, використання найманої техніки зі сторони. Відповідно, знизиться собівартість товару. Надалі планується закупівля у виробників якісного посівного матеріалу та зростання асортименту культур та збільшення об’ємів реалізації.

Основною особливістю товару є потреба в ньому протягом року. Товар не потребує особливих умов зберігання та відрізняється в ціні від інших товарів своєю доступністю для всіх верств населення.

Товар є товаром першої необхідності для задоволення потреб населення.

Послуги по наданню підприємствам виникає в зв’язку із відсутністю на балансі у них сільськогосподарської техніки і тому попит у такому виді економічної діяльності завжди є.

Оскільки товар буде реалізовуватись безпосередньо у виробника, то якість виробленого товару гарантується.

Цей товар користується високим попитом у населення. З пшениці можливе виготовлення борошна різного сорту, а з відходів – харчові продукти для відгодівлі домашніх тварин. Таке ж значення має ячмінь. Насіння соняшнику та сої займатиме особливе місце у виробництві олії, та відходи від переробки для кормової бази відгодівлі тварин.

Надання послуг у сільському господарстві користується високим попитом у населення та підприємств. Сільськогосподарської техніки у підприємств та населення обмаль в зв'язку з її цінністю та неможливістю придбати. Тому в період здійснення весняно-польових робіт чи збиранню урожаю послуг по здійсненню сільськогосподарського виробництва в дуже великому попиті так як дана галузь являється сезонною і тому здійснення робіт необхідно проводити своєчасно.

Ринком збуту даної послуги будуть ДАК «Хліб України», Славута солодовий завод, КМТ агро, ТОВ «Серна», ТОВ «Липовецький елеватор» , ТОВ «Вінпромтех» та ін.

Товар буде реалізовуватись безпосередньо на місці виробництва, а також доставлятися власним транспортом замовнику за його бажанням.

Продукція буде реалізована оптовим покупцям та приватним особам. Завжди буде проводитись моніторинг на час реалізації. Ціна товару та можливість реалізації залежатиме від якості товару. Чим якіснішою буде агротехніка вирощування товару, тим вищою буде його якість.

Переваги товару:

- порівняно невеликі витрати на виробництво товару;

- постійна потреба товару протягом року;

- доступна вартість товару для всіх верств населення;

- транспортабельність товару;

- висока якість;

- екологічна чистота товару;

- товар не потребує спеціальних умов зберігання;

- не являється товаром, що швидко псується;

- особистий досвід у виробництві товару.

Недоліки товару:

- залежність від природнокліматичних умов;

- висока конкуренція на ринку збуту товару;

Конкуренти – юридичні та фізичні особи, що реалізовують однакову продукцію або подібну до неї продукцію в тій самій місцевості. В Іллінецькому районі працюють 24 сільськогосподарські підприємства, але спеціалізовані фірми по закупівлі і реалізації зазначеного товару відсутні. Конкурентоспроможність товару буде збільшуватись за рахунок підвищення якості товару та маркетингу ринку попиту.