Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Р ис.1.Основні типи механічних мішалок:

  1. - Однолопатева; 2 - багатолопатева; 3 - пропелерна; 4 - якірна;

5 - турбінна; 6 - рамна; 7 – шнекова

Перевагою лопатевих мішалок є простота їхньої будови. Проте вони не забезпечують інтенсивного перемішування в радіальному та осьовому напрямках. Якщо лопаті встановлено перпендикулярно до напрямку руху, то вони слабко утримують частинки суспензії в завислому стані, особливо якщо густина частинок значна, а в'язкість рідкого середовища невелика.

Рис.2.Схеми апаратів з лопатевими мішалками:

а - з парними лопатями; б - в посудині з відбивними перегородками;

в - рамної; г - з несиметрично розміщеними похилими лопатями; 1 - посудина;

2 - вал; 3 - лопать; 4 - відбивна перегородка

Пропелерні мішалки (рис.1.3;3) виготовляють з двома або трьома лопатями (пропелерами). Пропелерні мішалки мають робочий орган у вигляді ґвинта (пропелера), насадженого на вертикальний або горизонтальний вал. Лопаті цих мішалок зігнуто по про­філю пропелера, тобто зі зміною кута нахилу по їх довжині (від 0° до 90° на кінці). Завдяки цьому частинки рідини відштовхуються гвин­том у багатьох напрямках, що забезпечує добре перемішування. Похиле розміщення ґвинта дещо підвищує ефективність перемішування. Щоб надати осьового напрямку потоку рідини, створюваному пропе­лером, його часто розміщують у дифузорі - короткому циліндрі з розтрубом.

П орівняно з лопатевими мішалками пропелерні ефективніші, але вони потребують більше енергії. У разі спрямування потоку рідини до дна посудини вони добре скаламучують осад з розміром частинок до 0,15 мм.

Рис.3.Схема пропелерної

мішалки

Турбінні мішалки (рис.1.5;4) забезпечують добре перемішуван­ня в'язких рідин і суспензій. Робочим органом турбінних мішалок є турбінне колесо, що обертається на вертикальному чи горизонтальному валу. Принцип дії аналогічний роботі колеса відцентрового на­соса. Рідина входить у колесо по осі крізь центральний отвір і, діста­вши прискорення від лопатей, викидається з колеса в радіальному напрямку. Іноді обертове колесо встановлюють усередині нерухомо­го напрямного колеса з лопатями. Цим досягають плавної зміни на­прямку потоку рідині та зменшують гідравлічні витрати. Для кращо­го перемішування на вал мішалки насаджують дві турбінки. Частота обертання турбінних мішалок становить 200-2000 об/хв.

Пропелерні та турбінні мішалки використовують на підприємствах громадського харчування для отримання коктейлів, кремів, мусів і т.д.

Рис.4.Схема мішалки з турбінами:

закритого типу;

Якірна мішалка (рис.1.4;5) використовується для перемішуван­ня густих і в'язких рідинних середовищ. Форма профілю лопатей якірних мішалок практично повторює профіль дна та стінок апарата, що обігрівається зовні. Обертаючись із частотою 50-60 об/хв на відстані 5-8 мм від стінки така лопать очищує стінки апарата від маси, що на них налипла.Якірні мішалки використовують, щоб запобігти місцевому перегріванню ріди­ни біля нагрівних стінок або осаду на дні посудини.

Рис. 5. Схема апарата з якірною мішалкою:

1— стінка апарата; 2лопасть (якір); 3 — парова сорочка

Дискові мішалки ( рис.6) застосовують для інтенсифікації процесів у примежовому шарі дисперсних частинок найчастіше з метою прискорення масообміну. Робочим органом є диск, що обертається з високою коловою швидкістю (5...35 м/с) і створює внаслідок тертя на межі з рідкою системою високі напруги зсуву. При цьому оновлюється примежовий шар біля частинок дисперсної фази, які внаслідок циркуляції рідини потрапляють у зону дії високих напруг біля поверхні диска.

Додатковий ефект можна одержати, якщо по периферії диска зробити надрізи або зубці, як у дискової пилки чи фрези.

У дискових, рамних (подібних до якірних) і гвинтових (шнеко­вих) мішалках робочим органом є відповідно диск, рамка і гвинт (шнек), які обертаються на осі.

Рис. 6. Диски мішалок:

а — гладенький; 6 — зубчастий

Описані конструкції апаратів з мішалками можуть бути безперервної або періодичної дії. Апарати безперервної дії потребують менших витрат часу та енергії для перемішування однакової кількості продукту.

Процес піноутворення та збивання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]