Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Нагрівання топковими газами

Обігрів топковими газами застосовується там, де вимагається одержання високих температур, для досягнення яких застосування водяної пари або інших теплоносіїв неможливе. Топкові гази дозволяють здійснювати нагрівання до 1100°С. Вони утворюються під час згоряння твердого, рідкого або газоподібного палива в спеціальних топках. Для зниження температури топкових газів до 500...800°С їх змішують з повітрям.

Топкові гази використовують як сушильний агент у барабанних сушарках, призначених для сушіння сипких відходів харчових виробництв: бурякового жому на цукрових заводах, зерно-картопляної барди на спиртових та пивоварних заводах, мезги на крохмале-паточних заводах.

Прикладом використання топкових газів є водонагрівальне обладнання громадського харчування, наприклад - кип'ятильник безперервної дії газовий КНГ - 200У та водонагрівачі типу АГВ. Знаходять застосування і виносні водонагрівачі, які утилізують теплоту продуктів згоряння від газових і твердопаливних плит. У зв'язку з цим відзначимо, що застосування відпрацьованих газів не вимагає додаткової витрати палива, тому використання їх для нагрівання надзвичайно доцільне. Найбільш істотними недоліками топкових газів є нерівномірність нагріву і значні температурні перепади, труднощі точного регулювання температури, низькі коефіцієнти тепловіддачі (35...60 Вт/(м2 · К), забруднюваність.

Найраціональніше використовувати для нагрівання відпрацьовані гази з температурою 300...500 °С. При цьому не потрібно додатково витрачати паливо.

Нагрівання гарячими рідинами

У харчовій технології, щоб зберегти якість, для багатьох речовин недопустимий навіть короткочасний перегрів. У цих випадках для нагрівання застосовують гарячі рідини, які є проміжними теплоносіями.

Проміжними називаються теплоносії, що сприймають теплоту від прямих джерел тепла і передають її матеріалам, що нагріваються. У якості проміжних теплоносіїв застосовуються гаряча і перегріта вода, мінеральні масла, високотемпературні органічні теплоносії. Рідини спочатку нагріваються топочними газами, а потім передають одержану теплоту оброблюваним матеріалам.

Гарячу воду застосовують для нагрівання і пастеризації харчових продуктів при температурах нижче ніж 100 °С. Для нагрівання до більш високих температур застосовують перегріту воду, яка перебуває під надлишковим тиском. Вода є найдоступнішим теплоносієм, який має значну теплоємність і високий коефіцієнт тепловіддачі. Нагрівання водою здійснюється крізь стінку, яка відділяє теплоносій від продукту.

Обігрів водою застосовують в тих випадках, коли необхідно забезпечити м'які умови обігріву і коли це диктується вимогою технології виробництва. Часто для цієї мети використовують конденсат водяної пари. Гарячу воду одержують у водогрійних котлах, що обігріваються топковими газами, і парових водонагрівачах (бойлерах). Для нагрівання водою застосовують головним чином циркуляційні системи обігріву, що можуть бути з природною або примусовою циркуляцією.

П ринципова схема установки з природною циркуляцією рідини показана на рисунку 4. Вода нагрівається у змійовику 3, печі 2. У результаті зменшення густини води при нагріванні вона переміщується по трубопроводу вгору до апарата 1, що обігрівається. Охолоджена вода стікає з апарата в змійовик само­пливом. Таким чином здійснюється замкнена природна циркуляція теплоносія, швидкість води не перевищує при цьому 0,1 ...0,2 м/с.

Рис. 4. Принципова схема нагрівання

рідким теплоносієм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]