Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Способи подрібнення

наприклад роздавлювання і стирання, стиснений удар і стирання і т. п..

3. Апаратне забезпечення процесу подрібнення

Для подрібнення сировини, напівфабрикатів і готової продукції в громадському харчуванні використовують дробарки, м’сорубки, тертки, ножі, пили та протиральні машини.

Для дроблення матеріалів використовуються пристрої, що характеризуються великою різноманітністю конструктивних форм. Їх в залежності від ступеня подрібнення поділяють на дробарки, які забезпечують дроблення, і млини, що призначені для помелу матеріалів.

Щокова дробарка працює за принципом роздавлювання. Матеріал, що піддається подрібненню, завантажують між щік. За рахунок зусиль, що діють на рухливу щоку, матеріал роздавлюється.

Схема щокової дробарки

1-нерухома щока, 2- подрібню-

ваний продукт, 3 – рухома щока.

У конусних дробарках подрібнення здійснюється завдяки роздавлюванню і стиранню. Вихідний матеріал завантажується в простір, утворений між зовнішнім нерухомим і внутрішнім , який обертається, конусами. Останній

розташований ексцентрично стосовно зовнішнього конуса. У багатьох конусних дробарках внутрішній конус має вісь обертання, що змінюється, тобто приводний вал при обертанні описує конусоподібну поверхню.

Схема конусної дробарки

1- зовнішній нерухомий конус,

2 - подрібнюваний продукт,

3 – внутрішній рухомий конус,

4 – вал обертання.

З начного поширення набули валкові дробарки, які служать для середнього, мілкого і тонкого подрібнення. Їх застосовують для подрібнення продовольчих відходів – кісток, зерна, солоду, плодів, жмиху та ін. По характеру поверхні валків вони можуть бути гладкими, рифленими і зубчастими. Матеріал, що подрібнюється, захоплюється валками і, проходячи між ними, дробиться. Валкові дробарки працюють по принципу роздавлювання і стирання. Відомі валкові дробарки, у яких обидва валки мають однакову частоту обертання, а також у яких один з валків обертається з меншою частотою, чим інший. У цьому випадку ефект стирання підсилюється.

Схема валкової дробарки

1,3 - валки, 2 – подрібнюваний продукт.

За принципом стисненого удару працюють молоткові дробарки. Їх використовують на харчових виробництвах для подрібнення зерна, картоплі, солоду, жмиху та інших матеріалів. В цих дробарках молотки, що обертаються із значною швидкістю в кожусі, ударом подрібнюють матеріал. В місці випуску кожух має сито.

На малюнку представлена схема дробарки. Робочими органами цієї дробарки є молотки 4, що вільно закріплені на стержнях. При обертанні валу дробарки молотки займають радіальне положення і вдаряють по кускам матеріалу, що завантажується через живильник 1.

Колова швидкість на кінцях молотків дробарки повинна бути достатньо великою, щоб забезпечити руйнування матеріалу в момент удару. При ударі повинно відбуватись не тільки первинне руйнування, але і подальше подрібнення продукту.

Через завантажувальний бункер здрібнений матеріал надходить у робочу камеру, де він піддається впливу молотків, насаджених на стержні, що обертаються навколо центральної осі. Здрібнений матеріал виходить з камери через перфороване днище.

Схема молоткової дробарки

1 – завантажувальний бункер,

2 – подрібнюваний матеріал,

3 – робоча камера, 4 – молотки,

5 – перфороване дно.

Розглянуті машини й апарати призначені для крупного, середнього і мілкого дроблення зерна, солоду, жмиху, сухарів та ін. У деяких з них можна здійснювати грубий помел.

По принципу стиснутого удару і стирання працюють дискові дробарки, які часто називають дезінтеграторами. Частота обертання рухомого диска сягає 200...1000 об/хв. У зазорах між пальцями відбувається дроблення .Здрібнений продукт виходить через розвантажувальний патрубок. У деяких дезінтеграторах обертаються обидва диски з пальцями, їхнє обертання здійснюється в різні сторони.

Схема дискової дробарки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]