Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Контрольні запитання:

1. Який процес називають сушінням ?

2. Що є рушійною силою процесу сушіння?

3. Проаналізуйте види зв’язку вологи з матеріалом.

4. Кінетика сушіння матеріалів.

5. Види сушіння, їх характеристика.

6. Проаналізуйте способи сушіння зерна.

7.Охарактеризуйте апарати для сушіння: камерні, барабанні, стрічкові сушарки; схеми апаратів.

3.8. Сорбційні процеси

1. Загальні відомості

2. Процес абсорбції

3. Процес адсорбції

4. Апарати для проведення сорбційних процесів

1. Загальні відомості

Абсорбцію застосовують для освітлення соків, пива, виноматеріалів та бульйону. При варінні та смаженні продукт поглинає воду і розплавлений жир, а також гази і пари. При митті та замочуванні деяких круп відбувається їх набухання. Попереднє набухання круп використовують для прискорення варіння продукту.

Деякі харчові продукти здатні поглинати з навколишнього повітря духмяні речовини та водяні пари. Поглинання водяних парів приводить до зволоження продуктів, що прискорює їх псування і сприяє розвитку мікроорганізмів.

Поглинання будь – яким тілом газів, парів або розчинених речовин з навколишнього середовища називається сорбційним процесом.

Речовини-поглиначі називають сорбентами, речовини, що поглинаються – сорбтивами.

Процеси поглинання газів або розчинених речовин твер­дими матеріалами або рідинами можуть протікати за різними механізмами і носять загальну назву сорбції. Сорбція може бу­ти чотирьох типів: абсорбція, адсорбція, хемосорбція і капілярна конденсація.

Сполучення абсорбції і десорбції дозволяє створити без­перервне промислове виробництво з багатократним викорис­танням рідкого поглинача і виділенням в чистому вигляді по­глиненої речовини з парогазової суміші.

Процеси абсорбції і адсорбції зовнішньо схожі. Різниця між ними заключається в тому, що в одному випадку речови­на поглинається усім об'ємом рідини, а в іншому — тільки по­верхнею твердого поглинача — адсорбенту.

Для характеристики продуктів важливо знати не тільки, яку кількість газу, парів здатні вони поглинути в різних умо­вах зберігання, але і як впливають поглинені речовини на вла­стивості продуктів. При сорбції і десорбції парів і газів відбу­вається зміна якості продуктів. Найбільше практичне значення мають поглинання і віддача продуктами води. Зволоження продукту, тобто сорбція ним водяних парів, відбувається тоді, ко­ли тиск водяних парів у повітрі перевищує тиск водяних парів на його поверхні, який виникає в результаті випару частини вільної води самого продукту. Поглинання вологи продуктом у цьому випадку відбувається як за рахунок утворення тонкого шару на його поверхні (адсорбція), шляхом об'ємного погли­нання (абсорбція) гідрофільними речовинами, так і в резуль­таті капілярної конденсації (при наявності макро - і мікро-капілярів). Віддача вологи (десорбція) продуктом відбу­вається при більшому тиску водяних парів на поверхні про­дукту в порівнянні з тиском водяного пару в повітрі. Процес зволоження і віддачі продуктом відбувається до придбання ним рівноважної вологості, при якій тиск водяного пару у повітрі і на поверхні продукту становиться рівним.

Тиск водяних парів у повітрі залежить від його температури і абсолютної вологості, тобто відношення фактичної їх кількості, до тої, яка необхідна для

його насичення при даній температурі.

У харчових виробництвах процеси абсорбції і адсорбції займають значне місце. Наприклад, при виробництві спирту з двоокису вуглецю, який утворюється в результаті бродіння, абсорбцією уловлюються пари спирту, а потім очищений газ зріджують для використання в інших виробництвах.

Процес насичення мінеральної води та інших багаточисельних напоїв двоокисом вуглецю, в спеціальній технології названий сатурацією, в дійсності є класичним прикладом про­цесу абсорбції.

Сорбційні властивості проявляються в харчових продук­тах в їх здатності поглинати пари і гази з навколишнього сере­довища і мають велике значення, наприклад, для вибору умов зберігання харчових продуктів. У результаті сорбції продукти набувають при зберіганні небажаного стороннього запаху, зволожуються за рахунок пари води із повітря. Сорбція воло­ги погіршує якість харчових продуктів. Печиво, вафлі і сухарі розм'якшуються, втрачають крихкість, розчинений кофе, бо­рошно, сіль і цукор злежуються, карамельні вироби при ви­сокій відносній вологості спочатку липнуть, а потім втрачають

форму і течуть.

Десорбція вологи із продуктів також несприятливо впливає на їх якість. В результаті випарювання змінюється форма, кон­систенція продукту, відбувається втрата маси (усушка сиру, м'яса, яєць). Випаровування вологи характерно для плодів і ово­чів. Воно призводить до зів'янення, ослаблення тургору клітин, порушення обміну речовин і псування. Величина втрат вологи продуктами залежить від температури, відносної вологості повітря, швидкості його руху, тари, способу укладки товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]