Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

4. Устаткування для процесу сушіння

Найбільшого використання у харчових виробництвах набули конвективні і контактні сушарки.

Конвективні сушарки бувають як періодичної, так і безперевної дії. Важливою ознакою підрозділу конвективних сушарок є вид продукту (твердий, рідкий, пастоподібний), що піддається сушінню. Сушарки для твердих продуктів можна підрозділити на наступні основні види: камерні (шафові), стрічкові, барабанні, сушарки для сушіння продукту в псевдозрідженому шарі.

Камерні (шафові) сушарки належать до сушарок періодичної дії. Продукт розташовується на полицях, у камері сушарки гаряче повітря омиває продукт і відносить із собою вологу, що випаровується. Умови сушіння продукту (температура і вологість повітря), розташованого на нижніх полицях, відрізняються від умов сушіння продукту, розташованого на верхніх полицях шафи. У зв'язку з цим для підтримки однакових умов сушіння полиці з продуктом змінюють місцями. Сушарки цього типу малопродуктивні, вони використовуються в громадському харчуванні для сушіння сухарів.

Більшою продуктивністю володіють безперервнодіючі стрічкові сушарки. Продукт у них через бункер надходить на верхній стрічковий транспортер, звідти переходить на нижній і так далі до розвантажувального бункера. Гаряче повітря, обдуваючи продукт, несе із собою вологу, що випарувалася з нього.

Значне поширення для сушіння різних харчових продуктів (зерна, цукру-піску, казеїну) одержали барабанні сушарки. Перспективним є їх використовування для сушіння їжі, що залишається на підприємствах громадського харчування. Вихідний продукт через завантажувальний бункер направляється в обертовий барабан, у який надходить гаряче повітря. За час перебування в барабані продукт багаторазово перемішується і пронизується гарячим повітрям. За рахунок цього здійснюється його сушіння. Відпрацьоване повітря відсмоктується вентилятором і проходить через циклон, де від нього відокремлюються часточки продукту.

Для сушіння залишків їжі в громадському харчуванні успішно можуть бути використані сушарки з застосуванням псевдозрідженого шару. Вони бувають безперервної і періодичної дії. Продукт поміщається на перфоровану перегородку. Гаряче повітря продувається через продукт і «зважує» його, тобто створюється псевдозріджений шар. За рахунок теплоти повітря відбувається випаровування вологи з продукту.

Крива сушіння Схема стрічкової сушарки Схема су­шарки

валкового типу

1- патрубок для входу 1,7 - приймальні

гарячого повітря; 2 - корпус жолоби для

сушарки; 3завантажувальний сухого продукту;

бункер;4 - патрубок для виходу 2,6 - ножі ;3,5- палки;

відпрацьованого повітря; 4 - патрубок для подачі

5 - стрічковий транспортер; вихідного продукту

6 - розвантажувальний бункер

Контактні сушарки застосовують для сушіння як твердих, так і рідких (молоко), а також пастоподібних продуктів. Для сушіння твердих продуктів серед контактних сушарок поширення одержали шафові, працюючі при атмосферному тискові і під вакуумом. В сушарках вакуумного типу на пустотілі плити, у які надходить пара, укладається продукт, що підлягає сушінню. У результаті контакту з поверхнею, що гріє, продукт нагрівається і з нього видаляється волога. Для підтримки вакууму корпус сушарки з'єднується з конденсатором і вакуум-насосом.

Для сушіння рідких і пастоподібних продуктів застосовують сушарки вальцьового типу, які можна підрозділити на двовалкові і одновалкові. Принцип роботи двовалкової сушарки показаний на рисунку.

У внутрішній простір масивних валків надходить пара, а на їхню поверхню наноситься рідкий продукт, що покриває валки плівкою. У результаті теплообміну відбувається інтенсивне випаровування вологи з продукту. Конденсат, що утворився, відводиться через спеціальну грубку. Сухий продукт знімається з валків ножами і потрапляє в прийомні жолоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]