Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Поверхневі конденсатори

Поверхневі конденсатори використовуються у випадку, якщо конденсат необхідно зберегти в чистому вигляді (наприклад, конденсат холодагента або зріджуємі спиртові пари); ці конденсатори представляють собою поверхневі (зазвичай трубчасті) теплообмінники з деякими специфічними деталями, устрій яких обумовлено в основному способом охолодження парів. Холодоносієм зазвичай являється воді або повітря; водяне охолодження буває проточним або випарювальним. Поверхневі конденсатори розрізняють різних конструкцій.

Схема поверхневого конденсатора

Горизонтальний кожухотрубний конденсатор паротурбінної

установки.

Цей конденсатор розташовано під турбіною і приєднаний безпосередньо до її вихлопного патрубку. Конденсація відбувається на зовнішній поверхні горизонтальних труб.

Для охолоджуючої води в трубному просторі зазвичай мається два ходи; конфігурація трубних пучків забезпечує рівномірний розподіл пари в перетині конденсатора, а також охолодження відсмоктуємого повітря перед виходом його з конденсатора. Конструкція цього конденсатора забезпечує глибоке розрідження і чистоту конденсату, що отримують.

Елементарний конденсатор холодильної установки

В ньому зріджуються пари аміаку. Елементні конденсатори аналогічні двотрубним типу "труба в трубі"; відрізняються вони тільки тим, що всередині труби більшого діаметру розміщена не одна, а декілька труб меншого діаметру, наприклад 5-7 труб.

Холодоагент подається зверху в міжтрубний простір, проходить послідовно через всі

елементи і стікає в ресивер. Через

Схема елементарного конденсатора трубний простір протікає

холодильної установки охолоджуюча вода. Конденсатори

цього типу тяжкі та громіздкі, але

забезпечують надійну роботу при

порівняно високих тисках.

Конденсатори змішування

Конденсатори змішування застосовуються для створення розрідження в установках, що працюють під вакуумом (в вакуум-апаратах, випарних установках, вакуум-сушарках, вакуум-фільтрах і т. д.). крім того, в деяких випадках конденсатори постачають виробництво гарячою водою (на цукрових заводах).

В заводських умовах важливо отримати найбільший вакуум.

Збільшення розрідження досягається в основному зниженням

температури охолоджуючої води і видаленням газів з конденсатора.

З агальний тиск в конденсаторі дорівнює сумі парціальних тисків водяної пари і повітря. Безперервне відсмоктування повітря знижує його парціальний тиск і підтримує вакуум; накопичування ж газів зменшує розрідження. Повітря зазвичай відкачують насосами з того місця конденсатора, де температура мінімальна, так як при цьому масова продуктивність насоса буде максимальною. В конденсаторі змішування забезпечують розвинуту поверхню контакту і достатній час доторкування пари з водою. Конденсат видаляється рідинними або мокроповітряними насосами, а з конденсаторів високого рівня (барометричних) - самопливом через зливну трубу.

Схема конденсатора змішування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]