Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апараты и процесы.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

2.2.Процеси сортування

1.Призначення та методи сортування.

2.Характеристика апаратів для сортування.

1. Призначення та методи

Процес розділення сипких сумішей на окремі фракції здобув назву сортування (класифікації) сипких продуктів.

У громадському харчуванні розділяння частинок за їхньою якістю прийнято називати сортуванням, розділяння за величиною – калібруванням, виділяння від сипких продуктів домішок – просіюванням.

На основі властивостей фракції, що розділяються, розрізняють такі методи сортування сипких продуктів :

  1. просіювання – розділення за розмірами частинок ;

  2. триєрування – розділення за довжиною частинок ;

  3. сепарування – розділення за густиною часинок ;

  4. магнітна сепарація–розділення матеріалу за магнітними властивостями.

Просіювання, або грохочення, здійснюється за допомогою сит. Крізь отвори сита проходять частинки (прохід), розміри яких є менші за розміри отворів, а інші частинки (схід) затримуються на ситі.

За способом виготовлення сита розрізняють :

- пробивні (штамповані), виготовлені з металевих листів зі штампованими отворами різної форми (рис 1).

  • плетені, виготовлені зі сталевого, мідного чи латунного дроту або з шовкових, капронових ниток із квадратними або прямокутними отворами (рис.2).

З а перерізом отворів сита поділяють на класи : найдрібніші з отворами до 0,025 мм2; дрібні – 0,025-0,25 мм2; мілкі – 0,25 – 1 мм2; середні – 1-25 мм2; крупні – 25 – 625 мм2 ; дуже крупні – понад 625 мм2.

а б

Сита

а – плетені ; б – пробивні (штамповані)

Плетені сита з квадратними отворами мають номер, рівний числу міліметрів у стороні отвору. Наприклад, сито №4 має розмір сторони отвору, рівний 4 мм, а сито № 0,5 – відповідно 0,5мм.

Живий переріз пробивних та плетених сит становить відповідно 50 і 70%

Процес триєрування широко використовується для видалення із зерна домішок, що мають однаковий з ним поперечний переріз, але відрізняються за довжиною.

Процес сепарування полягає у тому, що суміш частинок різної густини у рідинному або у газовому потоці розділяється на фракції. Частинки з більшою густиною мають більшу швидкість осідання, випадуть раніше і створять першу фракцію, частинки з меншою густиною випадуть пізніше або залишаться на поверхні рідини.

Магнітне сепарування використовується для відокремлення від сипкого матеріалу магнітних домішок, що мають магнітні властивості. Такі властивості притаманні сталевим і чавунним домішкам.

Сортування застосовують при підготовці овочів та фруктів до переробки. Крупи, борошно, цукровий пісок перед споживанням попередньо просіюють для відокремленні різних сторонніх домішок.

2. Характеристика апаратів для сортування

Для просіювання сипких матеріалів використовують просіювачі, де переміщення частинок відносно сита створюється зворотно – поступальним і вібраційним рухом плоских сит, а також обертальним рухом циліндричних чи конічних сит.

На рис.2,а представлено апарат для просіювання ( грохот) з хитним ситом. Просіювання проходить через сито, відсів рухається зліва направо.

Апарати для просіювання Конічний бурат

а –з коливальним ситом: 1-ексцентрик; 1 –шнек – живильник;

2 – корпус ; 3 –опорна стійка ; 2 – кожух ; 3 – конічний

6 – з вібруючим ситом : 1 – сито; барабан ; 4 - вивантажувальний

2 – корпус; 3 – дебаланси ; 4 – вал ; шнек; 5 – патрубки для виводу

5 – пружини . фракцій.

У вібраційних грохотах (рис.2) сита здійснюють коливальні рухи, створювані спеціальним вібратором, що має дебаланси. Вібраційні грохоти мають ряд достоїнств, головними з яких є : мала засміченість сит, велика продуктивність, універсальність (на них можна розділяти різні матеріали, у тому числі і вологі), зручність в експлуатації, невисока витрата енергії.

Апарати для просіювання, що мають циліндричну чи конічну форму сит, називають буратами.

Робоча поверхня конічного бурата (рис.3) виконана із сит з отворами, діаметр яких збільшується по ходу руху поділюваного матеріалу. Продуктивність буратів збільшується з підвищенням частоти обертання барабанів. Однак вона може бути підвищена тільки до визначеного рівня, вище якого за рахунок дії відценрових сил матеріал буде притискатися до барабану і обертатися разом з ним. Циліндричні барабани буратів установлюють під кутом до 100 до горизонту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]