Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSS.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
4.42 Mб
Скачать

3. Обладнання для завантаження сирих окатишів на випалювальну машину.

Пристрої для завантаження шихти і окатишів на машину повинні: 1) не допускати сильного руйнування грудочок шихти (і обкотишів) на шляху руху від окомкувачів до паллет, 2) забезпечувати укладання шихти і окатишів шаром постійної товщини по ширині машини, 3 ) не допускати значного ущільнення завантаження на палети шару шихти.

Одним з перших, найбільш простих типів завантажувальних пристроїв був хитний жолоб - маятниковий живильник, що застосовувався на перших зразках вітчизняних випалювальних машин і в американській практиці, простота конструкції живильника зумовила ряд істотних його недоліків. Так як маятниковий рукав приводиться в рух за допомогою кривошипно-шатунного механізму, то носок рукава має неодінакоую швидкість над різними ділянками палети: в центрі її носок рукава рухається з максимальною швидкістю, до країв швидкість падає, а в точках реверсу швидкість дорівнює нулю. Таким чином, маятниковий живильник принципово не може чувати рівномірне завантаження шихти по ширині палети: в її центрі виходить шар малої товщини а в точках реверсу рукава - максимальної.Для розподiлення окотишiв використовують, живильники, дозатори, конвейэри.

Живильники,дозатори,конвейєри. Живильники, дозатори, конвейєри служать для рівномірної подачі сипучих матеріалів з ​​бункерів на конвеєри або безпосередньо в технологічні машини. Дозатори відрізняються від живильників тим, що не тільки подають матеріали, але і зважують їх. Типи дозаторів і живильників: тарілчасті (дискові); пластинчасті; лоткові; стрічкові; хитні; електровібраційнi.

Дискові живильники застосовуються широко, це основний тип живильників. При роботі живильника матеріал силою тертя захоплюється по тарелі до вигрузочного вікна горловини бункера і стикається скребком на рухому стрічку конвеєра. Таріль (диск) живильника приводиться в обертання за допомогою двигуна через редуктор. Продуктивність залежить від швидкості обертання диска і перетину вигрузочного вікна (до 80 м3/год).

Стрічковий живильник - це короткий транспортер, стрічка якого огинає приводний і натяжний барабани. Живильник кріпиться фланцем приймальної воронки до бункера. Продуктивність 0,4 - 40 м3/год - вона регульована. Розмір шматків матеріалу - до 50 мм, насипна маса до 2,5 т/м3.

Пластинчасті живильники призначені для великошматкових абразивних матеріалів. Робочим органом цих живильників є стрічка, складена з металевих полотен з бортами, яка обертається під горловиною бункера.

Хитні і лоткові живильники мають в якості робочого органу лоток, що приводиться відповідно в гойдає і зворотно-поступальний рух електроприводом через кривошипно-шатунную передачу.

З нижнього бункера матеріал рівномірним по висоті шаром завантажується на візки. Висота шару регулюється шибером. Нижній бункер підвішений на цапфах. Барабанний живильник складається з бункера для матеріалу шибера, барабана і лотка. При обертанні барабана шихта шаром, рівним розміром щілини за відкритим шибером, рівномірно вивантажується з бункера і падає на лоток, по якому зсипається на рухомі спекальні візки.

Хитний укладальник представляє собою похилий стрічковий конвеєр, що коливається в горизонтальній площині. Сирі окатиші завантажуються на конвеєр в центрі хитання, а в міру кутових переміщень кінця конвеєра в горизонтальній площині окатиші розподіляються по ширині роликового живильника. Рама конвеєра монтується на підшипниках центральної опори. Стрічка конвеєра має ширину 1600 мм, а його рама спирається на підпружинені колеса, катаються по радіальному рейці. Привід конвеєра складається з електродвигуна і черв'ячного редуктора.

Конвеєр повертається щодо вертикальної осі в горизонтальній площині. До стійок на рамі конвеєра укріплені борта з двох сторін.

Хитання конвеєра здійснюється кривошипно-шатунним механізмом, циліндроконічних триступінчатого редуктора і двигуна. Кут повороту укладальника змінюють за рахунок змінних кривошипів різної довжини.

Роликовий живильник - для укладання сирих окатишів на випалювальну машину рівномірним по висоті і ширині шаром, являє собою похилий роликовий конвеєр.

Поділяється на активну і розвантажувальну зони. Окатиші завантажуються в активну зони, де відбувається поділ потоку окатишів і відсів фракції <6 мм. Всі ролики обертаються в одну сторону, окатиші просуваються в розвантажувальну зону. Діаметр роликів - 150мм. Привід: двигун, редуктор. Ролики встановлені в двох бічних рамах. На консолях роликів закріплені приводні циліндричні шестерні, які знаходяться в зачепленні з паразитними шестернями, що забезпечує обертання всіх роликів в одному напрямку. З двох сторін живильника встановлені борту, положення яких регулюється за допомогою гвинтів, змінюючи ширину потоку.

Для змащування роликів застосовують густе мастило. Кожен ролик складається з бочки, з обох боків якої запресовані цапфи, устанавліваеми на сферичних роликоподшипниках. Бочка - з нержавіючої сталі зі змінними сорочками і обгумована (гумовані).

Білет 23

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]