Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prestupnost.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

3. Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам у сфері службової діяльності та корупції.

Нагляд за виконаннямзаконів у сферіпротидії та запобігання службовим злочинам ікорупціїздійснюєтьсяГенеральним прокурором України та підпорядкованимийому прокурорами. З метою забезпечення належної організації діяльності органів прокуратури у сфері запобігання та протидії корупції і підвищення її ефективності Генеральним прокурором України був прийнятий Наказ № 10 гн від 21 грудня 2009 року „Про організацію діяльності у сфері запобігання та протидії корупції”. Згідно цього наказу запобігання та протидія корупції визначені у якості пріоритетного напрямку діяльності органів прокуратури і забезпечення невідворотності встановленої законодавством за корупційні правопорушення.

Цим наказом Генеральний прокурор зобов’язавпідпорядкованіпрокуратури:

забезпечитидієвийнагляд за додержанням і виконаннямзаконів у сферізапобігання та протидіїкорупції;

систематично проводити перевірки додержання вимог антикорупційних законів суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення та суб'єктами, які здійснюють заходи та беруть участь у їх запобіганні, протидії, виявленні та припиненні (крім спеціально уповноважених), за результатами яких вживати належних заходів прокурорського реагування;

При здійсненні перевірок особливу увагу приділяти законності правових актів, що видаються органами державної влади та органами місцевого самоврядування про делегування своїх повноважень, надання пільг і переваг громадянам чи юридичним особам або встановлення заборон та перешкод у реалізації їх прав, свобод, та законних інтересів, випадкам фінансування з державного та місцевих бюджетів юридичних осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, додержання інших встановлених законом обмежень, спрямованих на запобігання та протидію корупції.

Прокуроризобов’язаніпринциповореагувати на фактиневиконанняпосадовими особами вимогантикорупційногозаконодавстващодофінансового контролю, проведенняспеціальнихперевірок, виявленнякорупційнихправопорушень, а такожстосовновідстороненнявідвиконанняповноважень та звільнення з посад осіб у зв'язку з притягненням до відповідальності за вчиненнякорупційнихправопорушень та злочинів.

При виявленні нормативно-правовихактів, рішень, прийнятихвнаслідоквчиненнякорупційнихдіянь, прокурорам приноситипротестищодоїхскасуванняуповноваженому органу чипосадовійособіабоподавати заяви до суду.

Вживати шляхом використання наглядових і представницьких повноважень дієвих заходів, спрямованих на відшкодування збитків, завданих фізичним та юридичним особам, стягнення на користь держави вартості незаконно одержаних послуг і пільг, визнання нікчемними правочинів, укладених внаслідок корупційних правопорушень.

Забезпечитинагляд за додержанням і виконаннямзаконівправоохоронними органами (крімспеціальноуповноваженихсуб'єктів у сфері

протидіїкорупції) при запобіганні, виявленні, припиненні та розслідувану, корупційнихдіянь.

Систематично проводити перевірки виконання вимог закону при прийманні, реєстрації і вирішенні заяв і повідомлень про вчинені або ті, що готуються, злочини цієї категорії.

У разі порушення кримінальних справ про корупційні злочини стосовно керівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, суддів та інші злочини, що набули суспільного резонансу, прокурори зобов’язані терміново інформувати про це спеціальними повідомленнями прокурорів вищого рівня, яким забезпечити належний контроль і нагляд за їх своєчасним і якісним розслідуванням.

При виявленні корупційного діяння, що не містить складу злочину, слідчому або прокурору, які прийняли рішення про відмову в порушенні кримінальної справи чи про її закриття, складати протокол про адміністративне правопорушення, який з відповідними матеріалами надсилати до суду

БІЛЕТ2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]