Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prestupnost.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

33.Загальносоціальні та спеціально - кримінологічні заходи протидії та запобігання організованій злочинності

Загальносоціальні заходи включають у себе радикальну перебудову в країні економічних відносин, спрямованих на істотний підйом виробництва, підвищення валового внутрішнього продукту, вдосконалення податкового законодавства, упорядкування фінансово-банківської і зовнішньоторговельної діяльності. Ці заходи полягають також у наведенні порядку в сфері приватизації, рішучому подоланні безгосподарності і безвідповідальності, посиленні контролю за збереженням національного багатства, ліквідації безробіття, розробленні і реалізації ефективних соціальних програм.

Серед спеціальних організаційних заходів на особливу увагу заслуговує питання про координацію зусиль державних органів щодо протидії організованій злочинності. Зараз функції по координації цієї найважливішої діяльності виконує Рада національної безпеки та оборони.

БІЛЕТ 12

34. Поняття, завдання і види кримінологічного прогнозування.

Кримінологічне прогнозування — це процес науково обґрунтованого пізнання майбутнього стану, рівня, динаміки і структури злочинності завдяки вивченню тенденцій розвитку цього явища у минулому. Кримінологічний прогноз — це підсумкове судження про стан злочинності та її перспективні характеристики в майбутньому.

. На практиці і в теорії встановлені такі строки кримінологічного прогнозування; поточне; короткострокове; середньострокове; перспективне.

Поточне прогнозування — це прогнозування правоохоронними органами у зв'язку з певними подіями, які відбуваються в регіоні (свята, демонстрації, маніфестації, спортивні змагання і т. п.) на визначений день, декілька днів, на окремі події, яке випливає з аналізу оперативної криміногенної обстановки в регіоні. Короткострокове прогнозування має на меті прогнозування розвитку криміногенної ситуації на близьку перспективу (1-2 роки) в умовах стабільного соціально-економічного розвитку регіону. Середньострокове прогнозування використовується для аналізу розвитку криміногенних факторів і вирішення питань матеріально-технічного забезпечення правоохоронних органів (до 5 років). Перспективне прогнозування здійснюється науковими установами, правоохоронними органами, окремими вченими і спрямоване на встановлення закономірностей і тенденцій розвитку злочинності та її детермінант на тривалу перспективу (5-10 років). Природно, що в практиці діяльності правоохоронних органів найбільш часто використовуються поточні і короткострокові прогнози, оскільки вони більш вірогідні.

Методи - загальнонаукові методи (логіка, уявлення, інтуїція, історичний аналіз, узагальнення), так і соціологічні, статистичні і математичні методи: а) екстраполяції; б) експертних оцінок; в) математичного моделювання.

Під екстраполяцією в статистиці розуміють продовження динамічних рядів, які характеризують розвиток подій в минулому і передбачають їх в майбутньому за допомогою певних статистично-математичних методів дослідження динамічних рядів. Цей метод найбільше використовується при короткостроковому прогнозуванні.

Метод експертних оцінок полягає в аналізі суджень фахівців у конкретній галузі знання або практичної діяльності про розвиток тих чи інших процесів соціальної дійсності і наступних їх висновків. З огляду на багато в чому гіпотетичний і суб'єктивний характер методу експертних оцінок його використання повинно задовольняти таким вимогам.

По-перше, до прогнозування слід залучати найбільш кваліфікованих

Більш досконалим і складним методом кримінологічного прогнозування є метод математичного моделювання, заснований на врахуванні багатофакторної детермінації і питомої ваги різноманітних факторів, які обумовлюють злочинність та окремі її види. Сутність цього методу полягає в тому, що на підставі раніш встановлених правових характеристик, зв'язків і закономірностей соціального явища, що вивчається, створюється модель розвитку криміногенної ситуації, а потім дослідження проводяться на створеній математичній моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]