Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prestupnost.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

18.Загально соціальні та спеціально-криманологічні заходи протидії та запобігання злочинам проти правосуддя

При запобіганні злочинам проти правосуддя значну увагу потрібно приділяти загальносоціальному напряму запобіжної діяльності. Зокрема, на рівні загальносоціальних заходів важливим є виховання у людини поваги до законних прав та інтересів інших, формування високого рівня правосвідомості, підвищення її загальнокультурного рівня.

До суб’єктів загальносоціального попередження злочинів проти правосуддя відносяться органи, які визначають політику боротьби зі злочинністю, планують і контролюють її, здійснюють безпосереднє управління і координацію запобіжної діяльності. Їх систему складають: Президент України, Рада національної безпеки і оборони України, органи законодавчої і виконавчої влади, органи регіонального та місцевого самоврядування.

Запобігання злочинності на спеціально-кримінологічному рівні залежить від статусної характеристики осіб, які вчинюють злочини проти правосуддя. Відповідно до КК України ці особи поділяються на п’ять груп: перша група – це особи, які приймають участь у здійсненні правосуддя з кримінальних справ(судді, прокурори, слідчі, органи дізнання, захисники, народні засідателі, присяжні); друга група – особи, які сприяють здійсненню правосуддя(свідки, потерпілі, експерти, перекладачі); третя група – службові особи, які забов'язані виконувати судові вироки, рішення, ухвали або постанови, а також, на яких покладено функції забезпечення безпеки осіб, які приймають участь у кримінальному судочинстві; четверта група – засуджені особи; п’ята група – інші особи, які здійснюють посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного або знищення їх майна.

На спеціально-кримінологічному рівні важливо забезпечити ефективний контроль за діяльністю осіб, які здійснюють правосуддя, сприяють його здійсненню, виконують судові рішення, мають доступ до інформації, що міститься у кримінальних справах і не підлягає розголошенню. Запобіганню злочинам, що вчиняються службовими особами правоохоронних і судових органів, які мають повноваження щодо обмеження конституційних прав фізичних осіб, має сприяти налагодженню ефективної кадрової політики при призначенні таких осіб на відповідальні посади. У цьому зв’язку, доречним було б відновлення інституту територіальної виборності суддів, народних засідателів, утворення кваліфікаційних комісій у кожній області. Виявленню злочинів проти правосуддя з боку суддів, слідчих, співробітників прокуратури та ін. може сприяти ефективний громадський контроль за діями цих посадових осіб, зокрема, належне реагування на скарги громадян, засуджених осіб, планові та позапланові перевірки діяльності посадових осіб компетентними органами, спрощення процедури звільнення судів з посади. Значна увага має приділятися протидії корупційним проявам і хабарництву у судовій системі та системі правоохоронних органів.

На індивідуальному рівніперш за все треба вжити заходів задля виявлення осіб, схильних до втеч. Виявленню таких осіб може сприяти як вивчення матеріалів їх особистих справ, так і спостереження за засудженими: ті, хто має умисел на втечу, можуть без якихось зовнішніх причин кардинально змінити лінію своєї поведінки. Так, наприклад, ті, хто були емоційно нестійкими, стають стриманими, емоційно стабільними; відкриті до спілкування «перетворюються» на прихованих, замкнутих; злісні правопорушники, які завжди впадали у вічі, наче зникають з очей, стаючи дисциплінованими, тактовними тощо. Такі «метаморфози» можна виявити методами включеного та невключеного спостереження.

БІЛЕТ 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]