Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prestupnost.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

2. Кримінологічна діяльність прокуратури при здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та застосуванні інших заходів примусового характеру

Згідно зі статтею 22 КВК прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань в органах і установах кримінальних покарань здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами. Відповідно до ст. 121 Конституції України, ст. 44 Закону України „При прокуратуру” на прокуратуру покладається здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. В процесі здійснення такого нагляду прокуратура виконує і важливу кримінологічну функцію, спрямовану на запобігання і протидію злочинам у місцях тримання затриманих попереднього ув’язнення, в установах виконання покарань інших установах, що виконують покарання або заходи примусового характеру, які призначаються судом. Прокурор у будь-який час може відвідувати відповідні установи тримання затриманих попереднього ув’язнення, відбування покарання, примусового лікування; знайомитись з документами; перевіряти законність наказів, розпоряджень і постанов, адміністрації цих установ; зупиняти виконання таких актів; опротестовувати або скасовувати їх; вимагати від посадових осіб пояснень з приводу допущених порушень; звільнити особу, яка незаконно перебуває в місцях тримання затриманих, попереднього ув’язнення, обмеження чи позбавлення волі або в установі для виконання засобів примусового характеру. Постанови і вказівки прокурора щодо цього є обов’язковими і підлягають негайному виконанню.

Згідно з наказом Генерального прокурора України № 7- гн від 25 грудня 2005 року, зі змінами від 12 лютого 2007 року „Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян” при здійсненні наглядової діяльності прокурори повинні перевіряти в зазначених установах додержання: законів; режиму та умов тримання або відбування покарання особами у цих місцях і установах; дотримання їх прав та виконання ними своїх обов’язків; вимог законодавства посадовими особами цих установ, звертаючи особливу увагу на запобігання та викриття фактів корупції і хабарництва; законів при здійсненні оперативно-розшукових заходів. Згідно цього наказу на прокурорів покладається обов’язок забезпечити принципове реагування на виявленні правопорушення, звертаючи особливу увагу на усунення їх причин, поновлення порушених прав і відшкодування завданої матеріальної шкоди.

Для попередження терористичних актів, масових заворушень, захоплень заручників, умисних вбивств, втеч з місць позбавлення волі, або з-під варти та інших злочинів за наявності підстав застосовувати кримінально-правові засоби боротьби з порушеннями режиму у піднаглядних установах.

У разі виникнення надзвичайних подій прокурорам, або їх заступникам необхідно особисто виїжджати на місця з метою належної організації проведення першочергових слідчих та оперативно-розшукових дій, про що невідкладно інформувати прокурорів вищого рівня.

При здійсненні наглядових перевірок прокурори забов’язані проводити особистий прийом осіб, які перебувають у піднаглядних установах, та приділяти особливу увагу забезпеченню адміністрацією їх прав звертатися із заявами і скаргами до будь-яких органів, установ, організацій та посадових осіб. Звернення, які не стосуються порушень законності при виконанні судових рішень у кримінальних справах, направляти за належністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]