Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prestupnost.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

40.Участь прокуратури у розробці і плануванні заходів запобігання та протидії злочинності

Під розробкою заходів запобігання та протидії злочинності розуміється робота, яка пов'язана з прогнозуванням майбутнього стану злочинності, формуванням цілей і завдань у сфері протидії злочинності, розробкою напрямків запобіжної діяльності, визначення суб’єктів їх здійснення, затвердження планів і програм.

З позиції структурного аналізу, розробка заходів запобігання та протидії злочинності складається із тісно взаємозалежних етапів. Основними з них є:

1) збір та аналіз кримінологічної інформації;

2) формування цілей і завдань у сфері протидії злочинності та підбір засобів для їх досягнення;

3) підготовка та прийняття юридично значимих документів, у яких визначається запобіжна діяльність (планів, програм, рішень компетентних органів і т.п.);

4) доведення цілей і завдань до їх безпосередніх виконавців;

5) контроль за виконанням планів і програм.

громадського життя і т. ін.

Органи прокуратури беруть участь у розробці запобіжних заходів у двох формах:

а) у формі особистої участі прокурорських працівників у складанні програм комплексної протидії злочинності та планів профілактики окремих злочинів;

б) шляхом подання у відповідні органи влади й управління подань, що містять пропозиції щодо зміцнення законності й правопорядку в районі (місті), підвищення ефективності заходів протидії злочинності.

Загальнодержавні, регіональні й місцеві плани у свою чергу, діляться на комплексні й предметно цільові.

У комплексні плани протидії та запобігання злочинності включають заходи, спрямовані на протидію злочинності в цілому. Прикладом такого плану можна назвати Комплексну програму профілактики правопорушень на 2007–2009 рр., затвердженої Постановою КМ України від 20 грудня 2006 р. № 1667.

Досягнення цілей планування на всіх його рівнях пов'язане із трьома основними умовами:

  • комплексним підходом до виявлення причин та умов, що сприяють злочинам;

  • забезпеченням взаємозв'язку, повноти та всебічності конкретних запобіжних заходів;

  • створенням системи реалізації запланованих заходів.

Перша умова означає, що в ході планування необхідно опиратися на різнобічну й достовірну інформацію про природу об'єктів, на які буде здійснений запобіжний вплив. Без виявлення причинного комплексу злочинів неможливо розраховувати на ефективність і наукову обґрунтованість планових заходів. Без виконання другої умови важко досягти цілісного впливу на причинний комплекс злочинності. Виконання третьої умови пов'язане з тим, що саме планування не дасть бажаного ефекту без системи заходів, спрямованих на організаційне забезпечення реалізації розроблених планів.

Основними завданнями кримінологічного планування є: а) розробка такої сукупності взаємопов’язаних заходів, які у своїй сукупності допомогли б встановити належний правовий контроль як над злочинністю в цілому, так і над окремими видами, групами злочинів; б) активізувати діяльність органів правопорядку у сфері протидії злочинності; в) забезпечити координацію діяльності; г) сприяти виявленню латентної злочинності; д) створити умови, що забезпечить реалізацію принципу невідворотності покарання; е) забезпечити гарантії належної правової захищеності громадян від злочинних посягань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]