Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prestupnost.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
751.1 Кб
Скачать

22.Правове забезпечення протидії та запобігання злочинності.

Протидія злочинності потребує надійного правового регулювання різними галузями права: конституційного, кримінального, цивільного, адміністративного та інших галузей. Тому правова основа протидії злочинності має складну структуру.

Під правовим забезпеченням розуміється ефективне нормативне супроводження заходів спеціально-кримінологічної протидії та запобігання злочинам. Воно передбачає наявність законів, указів, програм, концепцій запобігання злочинності та окремих її видів. Необхідні спеціалісти в галузі запобігання злочинності. Серйозного фінансового та матеріально-технічного забезпечення потребують тривалі комплексні програми запобігання злочинності. Як свідчить наш вітчизняний досвід, без відповідного фінансування комплексно-цільові програми залишаються невиконаними.

Базове значення для діяльності щодо протидії та запобігання злочинності має Конституція України, це означає, що діяльність з протидії злочинності повинна здійснюватись з дотриманням, визначених Конституцією України прав і свобод людини і громадянина. У Конституції України, нажаль, немає норми, яка б прямо визначала обов’язок держави та її органів щодо здійснення заходів, спрямованих на протидію та запобігання злочинності. Проте міститься цілий ряд статей, аналіз яких дає змогу визначити основні напрямки діяльності держави і суспільства у цьому напрямку, а також закріплені конституційні засади її здійснення.

Перш за все, у статті 1 Конституції України, Україна проголошується правовою державою. А запобігання злочинності є невід’ємною функцією правової держави. Низка статей Конституції визначає обов’язки держави, здійснення яких може бути повним і комплексним, лише у разі проведення діяльності щодо протидії та запобігання злочинності. Це стосується обов’язків держави забезпечити реалізацію конституційних прав і свобод людини і громадянина(ст.ст. 3, 13, 41, 14, 27, 29, 30, 50, 21, 23 та ін.). В Конституції також містяться статті, які визначають принципові критерії можливого обмеження права і свободи людини і громадянина. Ці права і свободи людини і громадянина взяті під охорону Кримінальним Кодексом України.

Важливе значення мають і норми міжнародного права, які ратифіковані Верховною Радою України. В цих нормах закріплені основні принципи діяльності щодо протидії злочинності: справедливість, гуманізм, законність. Це такі нормативно-правові акти як: Загальна декларація прав людини (1948р.); Міжнародний пакт про громадянські та політичні права (1966р.); Декларація про захист всіх осіб від катувань і інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність видів поводження і покарання (1975р.); Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження і покарання (1984р.), а також Факультативний Протокол до цієї Конвенції від 18 грудня 2002р. та інші.

Наступну групу складають законодавчі акти, які регламентують кримінально-правовий напрям протидії злочинності. До них відносяться кримінальне, кримінально-процесуальне та кримінально-виконавче законодавство.

Наступну групу складають закони і підзаконні нормативно-правові акти, які регламентують запобіжну діяльність по її окремим напрямкам. Це, наприклад, Закони України „Про попередження насильства в сім’ї” від 28 листопада 2002 року, „Про запобігання та протидію легалізації(відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” від 26 грудня 2002 року, „Про боротьбу з тероризмом” від 1 грудня 2005 року.

Протидія злочинності є важливою функцією правоохоронних органів. Їх компетенція, завдання і функції визначені в законах і підзаконних актах, які регулюють діяльність правоохоронних органів. Це Закони України „Про міліцію” від 20 грудня 1990 року, „Про прокуратуру” від 5 листопада 1991 року, „Про Службу безпеки України” від 25 грудня 1992 року, „Про військову службу правопорядку в Збройних силах України” від 7 березня 2002 рокутощо.Більш детально вони будуть розглядатися у відповідних розділах посібника.

Діяльність громадських організацій у сфері протидії та запобігання злочинності регулюється Законом України „Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону” від 22 березня 2001 року, Указом Президента України „Про заходи щодо забезпечення особистої безпеки громадян та протидії злочинності” від 19 липня 2005 року та іншими нормативно-правовими актами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]