Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

4. Визначення функцій та принципів реклами

  • Неособистий характер. Між комунікатором і отримувачем у рекламній комунікації завжди є посередник (певний канал ЗМІ, матеріальний носій реклами тощо).

  • Запізнювання в часі зворотного зв’язку рекламного звернення від отримувача до комунікатора.

  • Невизначеність у вимірюванні ефекту та ефективності реклами.

  • Суспільний характер реклами.

  • Чітка визначеність у рекламному оголошенні рекламодавця, суб’єкта, за чий рахунок і від чийого імені здійснюється реклама.

  • Відсутність претензій реклами на неупередженість.

  • Помітність, здатність до вмовляння.

Основні функції реклами відповідають загальним цілям системи маркетингових комунікацій, які розглянуто вище. Залежно від цілей, зумовлених конкретною ринковою ситуацією, реклама може ефективно вирішувати такі завдання:

  • інформування ( формування поінформованості та знання про новий товар, конкретну подію, про фірму тощо);

  • умовляння ( поступово, послідовне формування переваги, що відповідає сприйняттю споживачем образа фірми і її товарів; переконання покупця здійснити купівлю; заохочення факту купівлі й т.ін.);

  • нагадування ( підтримка поінформованості, отримання в пам’яті споживачів інформації про товар у проміжках між покупками);

  • формування певного емоційного тла;

  • формування стійких асоціацій між рекламованим товаром і його характеристиками, що «культивуються» комунікатором ( наприклад, автомобіль Volvo асоціюється з безпекою, хоча численні краш-тести доводять факт, що авто з цим брендом не є лідером у цьому плані);

підтримка лояльних споживачів, утримання покупців. Наприклад, з нагоди підключення до мережі 10-мільйонного абонента український оператор мобільного зв’язку – компанія UMC провів потужну рекламну компанію «Дякую тобі!».

Питання до самостійної перевірки знань з теми

1. Основні підходи до розуміння реклами.

2. Реклама в системі маркетинга.

3. Роль і значення реклами в сучасному суспільстві

4. Визначення функцій та принципів реклами.

Термінологічний словник

Реклама є видом соціальної масової комерційної комунікації, що формується й оплачується певним рекламодавцем. Вона спрямована на просування об'єктів рекламування (товару, послуги, іміджу, ідеї, особистості, організації, держави, території й т. ін.) потенційним покупцям (споживачам), склад яких є невизначеним. Метою комунікації є формування певної цільової психологічної настанови в одержувачів рекламного звернення відносно об'єкта рекламування.

Реклама є частиною культурного середовища, важливим чинником формування естетичної свідомості людей. Деяка частина рекламних звернень, виконаних на високому професійному й творчому рівні, може бути віднесена до творів прикладного мистецтва.

Реклама — інформація, розповсюджена будь-яким способом, у будь-якій формі й з використанням будь-яких коштів, адресована невизначеному колу осіб і спрямована на залучення уваги до об'єкта рекламування, формування або підтримка інтересу до нього і його просування на ринку.

Економічна роль реклами реалізується в тому, що вона забезпечує налагодження зв'язків між суб'єктами господарювання, між виробниками та споживачами товарів. У такий спосіб реклама сприяє зростанню ділової активності, підвищенню обсягів капіталовкладень і кількості робочих місць. Наслідком цього є загальний розвиток суспільного виробництва.

Соціальна реклама виходить за межі економічних завдань і спрямована на досягнення більш гармонійних відносин у суспільстві, популяризацію здорового способу життя, на підтримку незахищених верств населення, боротьбу з бідністю, злочинністю, забрудненням довкілля, популяризацію численних громадських організацій і фондів і багато інших, не менш важливих цілей.

Політичної реклами - засіб боротьби за голоси виборців.

Інформування - формування поінформованості та знання про новий товар, конкретну подію, про фірму тощо.

Умовляння - поступово, послідовне формування переваги, що відповідає сприйняттю споживачем образа фірми і її товарів; переконання покупця здійснити купівлю; заохочення факту купівлі й т.ін.

Нагадування - підтримка поінформованості, отримання в пам’яті споживачів інформації про товар у проміжках між покупками.

Лекція №2

Тема лекції: Класифікаційні ознаки рекламування

Мета: визначити критерії, що використовуються при класифікації реклами., види реклами в залежності від цілі, мети та способу впливу.