Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Реклама на радіо

Реклама на радіо в цей час є одним з найбільше швидко прогресуючих напрямків рекламної діяльності в нашій країні. Цьому сприяє розширення кількості радіостанцій. Конкуруючи одна з одним, вони багато уваги приділяють розмаїтості й підтримці високого професійного рівня своїх програм. Як і інші засоби масової інформації, радіостанції також починають диференціювати аудиторію, виходячи на нові сегменти свого ринку. Серед інших факторів, що сприяють зростанню популярності радіо, — збільшення кількості особистих автомобілів, що мають, як правило, радіоприймачі в салонах.

До достоїнств радіо як засобу передачі реклами варто віднести широке охоплення й частотність, вибірковість, живий характер звернення, оперативність, відносно невисокий рівень рекламних тарифів.

Як жоден з інших засобів, радіо всюдисуще. Його слухають і вдома, і в транспорті (навіть водії), і на роботі. Радіопрограми можна слухати зазвичай, не відволікаючись від основного заняття в цей момент. Усе це сприяє тому, що показники досягнення аудиторії й частотності радіореклами, як правило, дуже високі.

Особливо привабливим є радіо як медіаканал для місцевого рекламодавця. Це пов'язано зі здатністю радіо повторювати рекламу велику кількість разів протягом дня й мотивувати споживача на придбання товару в конкретних торговельних точках [140, с. 474].

Ще однією важливою характеристикою радіо як каналу комунікації є його висока вибірковість.

Невисокі тарифи на радіорекламу дозволяють застосовувати її у практиці навіть малих фірм.

Радіореклама ефективна також як допоміжний засіб реклами, зокрема в комплексі з рекламою на телебаченні. Дослідження показують, що 75 % радіослухачів миттєво «добудовують» сюжет рекламного відеоролика, якщо в радіорекла-мі звучить музика й текст телереклами. При 7-10 %, які в середньому займають витрати на радіорекламу в загальному рекламному бюджеті, такий комплексний вплив дозволяє підняти показники ефективності рекламної кампанії на 50 % і більше, порівняно з впливом тільки засобами телевізійної реклами.

Серед недоліків реклами на радіо можна назвати її скороминущість, а також обмеження, пов'язані тільки зі звуковим поданням рекламованих товарів. Крім того, показники сконцен-трованості уваги слухачів радіо на рекламі досить низькі. Людина, що слухає радіо, як правило, займається чим-небудь ще (керує автомобілем, снідає, готує їжу тощо). Тому в радіорекламі дуже важливі такі прийоми концентрації уваги слухачів, як гумор, часті повторення тощо [6, с. 485].

Основними прийомами подачі реклами на радіо можна назвати: джінгли (рекламні куплети, музичні фрази), рекламні діалоги, оголошення ведучих і т. ін. Радіоролики зазвичай трохи триваліші за рекламні відеоролики і транслюються, як правило, 30—60 секунд.

Зовнішня реклама

Зовнішня реклама (англ. — outdoor advertising) — медіаканал, що доносить рекламні звернення до одержувачів за допомогою видрукуваних типографським способом плакатів, мальованих щитів або світлових табло, установлюваних у місцях найбільш жвавого вуличного руху, а також уздовж шосейних доріг і залізниць.

Сучасна зовнішня реклама розвивається в бік оригінальних конструкцій і нових рішень, хоча в Росії й Україні переваги залишаються поки що на боці стандартних конструкцій. Перелічимо найпопулярніші їхні різновиди:

  1. Рекламний щит, білборд (billboard) - щит розміром 3x6; можливі також складні конструкції — із двох щитів на одному стовпі, (3x12), трьох щитів (3x18), із двох щитів, розташованих під кутом («пташка»), і навіть дво- і триярусних щитів. У цілому, на Заході білборди використовуються на трасах, автобанах, однак у СНД найпопулярнішими є саме міські конструкції.

  2. Сіті-лайти, міський формат (англ. — city-light) — конструкції розміром 1,2 на 1,8 метра, що розміщуються на перехожих частинах вулиць, алеях, тротуарах. Сіті-лайти мають внутрішнє підсвічування й орієнтовані на пішоходів і проїжджаючі автомобілі. До середини 1990-х pp., за оцінками найбільшого англійського рекламного концерну More'Ferrall, міський формат став сектором ринку зовнішньої реклами, що зростає найбільшими темпами.

  3. Призмавіжн, призма - зазвичай, це щити формату 3x6, що складаються з тригранних призм, які послідовно крутяться, показуючи по черзі три різних сюжети. Ця конструкція вважається більш ефективною, ніж нединамічна реклама, тому що ефект руху незмінно залучає увагу більшої кількості людей. За даними досліджень американських фахівців, 91 % населення реагує на зображення, що змінюється, тоді як аналогічне статичне зображення зауважують тільки 19 % перехожих.

  4. Вивіски на зупинках (англ. bus-shelter) — сіті-лайти, розміщені на зупинках міського транспорту. Це реклама, яка має будуватися за принципово іншими стандартами. Адже люди, чекаючи транспорту, можуть детально ознайомитися з рекламною інформацією, тому що часу на контакт набагато більше, ніж у звичайної зовнішньої реклами. При цьому виграють не тільки рекламодавці, але й місто і його мешканці, що отримують нові зупинки.

  5. Стаціонарні панно на будинках — брандмауери, установки на дахах," неонові вивіски й ін. д, що займають великі площі й розміщуються мінімум на півроку-рік. Такі конструкції мають здебільшого іміджеву або інформаційну мету.

Останнім часом в Україні активно розвиваються й більш цікаві та складних конструкції:

  1. Пілони — сіті-лайти на опорах, іноді на ліхтарних стовпах — спеціально адаптовані під міське середовище, прикрашені завитушками, литими формами.

  2. Пілари — тригранні ввігнуті тумби, що розташовуються переважно в історичних частинах міст (вони легко вписуються в ландшафт), за рахунок увігнутих сторін збільшують кут огляду рекламного сюжету без його перекручування.

  3. Рекламні тумби - різних форм (циліндр, куб, тригранник) конструкції, що мають історичні корені (театральні тумби, наприклад); вони легко вписуються в міську архітектуру, тому досить популярні, наприклад, у прибалтійських містах.

  4. Беклайти (англ. backlights) - щити різних форматів (2x2 м, 3x4 м і т. ін.), орієнтовані на міські вулиці; мають внутрішнє підсвічування. Розміщуються на опорах, стовпах, кріпляться до стін або переходів.

  5. Вуличні меблі (англ. — street furniture) - об'ємні конструкції, що мають різноманітні форми - від об'ємних макетів товарів (мобільні телефони, коробки фотоплівок, телеекрани) до міських годинників з рекламою (так звані Watchtowers), від великих логотипів, розташованих у парках (відомі об'ємні «скульптури» Nike) до рекламного оформлення зелених насаджень (журнал «Наталі» по лінії метро у Києві).

  6. Триедри — рекламні тригранні тумби, що крутяться навколо своєї осі.

  7. Рекламні урни — вуличні урни, що мають внутрішнє підсвічування й рекламні сюжети на бічних сторонах.

  8. Троли - світлові короби, розташовані високо на стовпах міського освітлення, що часто мають довгасту форму, виходячи, таким чином, на бік проїзної частини.

  9. Перетяжки — протягнені над дорогою, не нижче певних стандартів, банери, прапори.

  10. Ролери — світлові короби, в яких кілька рекламних сюжетів наклеєно на стрічку, що переміщається за допомогою мотора через певні проміжки часу. Від призми відрізняється іншим характером динаміки, а також більшою кількістю розміщених сюжетів;

  11. Екрани — ще недостатньо популярні в країнах СНД носії, які вимагають значних капіталовкладень. Спочатку в Росії й Україні розміщували відносно дешеві плазмові екрани, що не підходять для освітлених сонцем вулиць. Сьогодні в Москві, Києві, Одесі вже застосовують електродіодні екрани різних форматів, в яких часто убудовані комп'ютери прискорюють рекламні сюжети — з урахуванням невеликого часу контакту.

Переважними типами носіїв зовнішньої реклами в Україні та Росії залишаються білборди 3x6 і сіті-лайти 1,2x1,8 м.

Перевагами зовнішньої реклами можна назвати такі характеристики:

  • помітність; зовнішню рекламу неможливо не побачити;

  • широке охоплення аудиторії та високий показник частотності;

  • можливість орієнтації на чітку цільову групу, гнучкість зовнішньої реклами;

  • зовнішня реклама намагається бути дружньою до споживачів — висвітлювати вулиці, розважати, прикрашати сірі урбаністичні ландшафти;

  • зовнішня реклама дозволяє рекламувати продукцію, заборонену для реклами на телебаченні й радіо: тютюн, частково — алкоголь.

  • зовнішня реклама досить інноваційна, вона використовує все нові й нові винаходи, нові методи самовиразу, вона розвивається.

Але разом із достоїнствами зовнішньої реклами є не менш помітні недоліки:

  • простота сюжетів, що іноді доходить до примітивності; це дратує людей;

  • недостатня ефективність (не завжди вона запам'ятовується, не завжди викликає потрібний ефект, часто сприймається, як частина пейзажу);

  • залежність від погоди, якості носія, органів влади, звичайних хуліганів - від безлічі факторів, які вимагають значної уваги операторів зовнішньої реклами, підвищеної готовності до форс-мажорів;

  • специфічні вітчизняні проблеми (складність процедури оформлення документів на встановлення).