Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

2. Реклама в системі маркетинга

Реклама — інформація, розповсюджена будь-яким способом, у будь-якій формі й з використанням будь-яких коштів, адресована невизначеному колу осіб і спрямована на залучення уваги до об'єкта рекламування, формування або підтримка інтересу до нього і його просування на ринку.

Ціль реклами — повідомлення інформації від рекламодавця до цільової аудиторії. Завдання реклами — спонукати представників цільової аудиторії до дії (вибору товару або послуги, здійсненню покупки й т.п., а також формуванню запланованих рекламодавцем висновків про об'єкт рекламування).

У рекламі неминуче зустрічаються різні фінансові й політичні інтереси. Споживач зацікавлений у зменшенні кількості реклами й зниженні її нав'язливості. Виробник же, навпаки, зацікавлений у збільшенні як кількості реклами, так і охоплення аудиторії.

Інтереси суспільства в цілому вимагають відгородити споживачів отложной і несумлінної реклами. Ті ж інтереси диктують необхідність стимулювання збуту, основним коштом якого є саме реклама. Суперечливість цих інтересів вимагає докладного регулювання. Законодавство про рекламу у всіх країнах являє собою компроміс між вищевказаними інтересами.Звичайно реклама обмежується за обсягом (частці), по способу, місці й часу поширення, уводиться заборона на свідомо неправильну, несумлінну, неетичну й іншу неналежну рекламу. Іноді діяльність рекламо -виробників і рекламо-розповсюджувачів ліцензується.

Реклама: доводи « За» і « Проти»:

За:

Як частина інтегрованих маркетингових комунікацій збільшує ефективність підприємства:

При використанні стратегії лідерства по витратах, метою якої є досягнення економії на масштабі, реклама, як частина маркетингового комплексу, може сприяти масовому споживанню, яке, у свою чергу, є обов'язковою умовою для масового проведення. Тривалий і безперервний цикл масового проведення знижує собівартість одиниці продукції, що, в остаточному підсумку, забезпечує більш низькі споживчі ціни. Таким чином, реклама виступає як необхідний фактор зниження рівня цін.[4]

При використанні стратегії диференціації комплекс маркетингових комунікацій, який у тому числі містить у собі рекламу, дозволяє добитися зворотного зв'язку від орієнтованості на певний сектор збуту, домагаючись безперервності й прибутковості бізнесу.

Як частина інтегрованих маркетингових комунікацій сприяє розвитку сучасних технологій.

Проти:

Реклама нав'язує споживачеві товари й послуги, потреби в яких не існує. Збільшує витрати (витрати на рекламу включаються у вартість товару), приводячи до підвищення споживчої ціни.

Сприяє монополізації ринку. Дрібні виробники не в змозі забезпечувати своєї продукції рекламну підтримку, порівнянну з рекламою великих корпорацій. Найчастіше зустрічаються навіть затвердження про те, що завданням рекламної активності корпорацій є не збільшення власного збуту, а створення «рекламного бар'єра», що перешкоджає появі нових гравців на ринку.

Негативно впливає на свідомість і підсвідомість людину. Прихильники цього затвердження висувають доводи про глобальну зміну поведінки людину під впливи реклами.[3], За станом на 2007-2008 роки фахівці з реклами використовують поняття «рекламний шум». У книзі публіциста Сергія Кара-Мурзи, Маніпуляція свідомістю, автор розглядає сучасну рекламу як первинний крок до схованого керування суспільством.

Постійне посилення реклами приводить до зниження використання антагоністичного методу просування — методу прямих продажів (перекладне поняття, також використовується термін «особисті продажі»)