Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Випробування зразків

Використання споживачем безкоштовного товару або послуги називається випробуванням зразків. Це дуже ефективна стратегія для виходу на ринок з новим або модифікованим товаром або для зміни товару-лідера. Для досягнення успіху товар повинен продемонструвати свої кращі якості навіть недосвідченому користувачеві.

Випробування зразків товару відіграє незначну роль у стимулюванні, хоча дохід від цієї діяльності досягся $856 млн, а темп росту склав 10-11%.

Вони можуть поширюватися серед споживачів декількома способами. Зразки продуктів доставляються з газетами й вішаються прямо на дверні ручки. Також пробні зразки поширюються через офіси й місця роботи фахівців, наприклад, кабінети лікарів або дантистів. Найбільше часто застосовуваний вид — пошта. Рекламодавці можуть розробити друковану рекламу з купонами для одержання безкоштовних зразків, покласти зразки в упакування або поширювати їх у магазинах.

Святкуючи вихід нового мультиплікаційного фільму Scooby-Doo: On Zombie Islands в 100 міських торговельних зонах була інсценована фантастична п'єса на теми Хэллоуина.7 В оточенні плакатів, наклейок, підвішених прапорів, вітрин і напольных перекладних картинок, що передають образи Хэллоуина, фотографували дітей разом з Scooby-dooj героєм цього мультфільму. Крім отриманої в подарунок фотографії, відвідувачі знайомилися з технологією, яка дозволяє їм самим робити власні фотостікери.

У цілому, продавці й виробники вважають, що поширення зразків може збільшити обсяг продажів в 5-10 разів під час демонстрації товару й на 10-15% послу її. Зразки працюють найбільше ефективно, коли разом з ними поширюються купони на товар. Більшості споживачів подобається одержувати зразки, тому що вони в кожному разі не втрачають гроші.

У недавно проведенім дослідженні намагалися визначити найкращий спосіб поширення зразків.8 Дослідження припускало інтерв'ю, під час якого інтерв'юер зупиняє й опитує споживачів у місцях гуляння, на вулиці або в інших місцях. У такий спосіб в 13 американських містах було опитано більш 2 тис. споживачів. Результат показав, що поширення зразків є сильною стратегією для збільшення продажів, росту ринкової частки й створення образа товару-лідера. Також було виявлено наступне: дев'ять із десяти споживачів віддають перевагу безкоштовному зразку над купоном на товар, який вони не пробували. Крім того, дев'ять із десяти респондентів заявили, що якщо їм сподобається зразок, то вони віддадуть перевагу купувати цю торговельну марку.

Стимулювання, спрямоване на посередника

Вище ми говорили про те, що маркетологи просувають товар по каналах розподілу, використовуючи рекламу й стимулювання збуту, призначені для торговельних посередників. Реклама, спрямована на оптових і роздрібних продавців, може бути ефективним інструментом передачі важливої інформації учасникам торгівлі про новий продукт і його комерційної доцільності. Крім того, методи стимулювання торговельних посередників, особливо знижки, виставка товару на місці продажу, відрахування на рекламу допомагають одержати місце на полку для товару.

Торговельні посередники являють собою 1,3 млн роздрібних і 338 ТОВ оптових продавців, які поширюють товари, зроблені виробниками. Звичайно виробники певен, що продукт буде доступний, якщо торговельні посередники побажають просувати товар. Щоб переконати в цьому торговельних посередників, використовується стимулювання збуту.

Дійсний розмір витрат на стимулювання посередників важко визначити точно. Хоча ця категорія представлена приблизно половиною всіх витрат на стимулювання, величина залежить від галузі й розміру компанії. Серед компаній, що роблять упаковані товари, витрати на торгівлю становлять 53% усього бюджету на рекламу й стимулювання 9. Крім того, мільйони (а можливо, і мільярди) доларів у торгівлі взагалі важко відстежити. Існують чотири загальні цілі стимулювання торговельних посередників:

1. Стимулювання торговельної підтримки (наприклад, ціноутворення, краще розташування в магазині або на полку).

2. Маніпулювання рівнями запасів оптових і роздрібних торговців.

3. Поширення товару в нових районах країни або в новій категорії магазинів.

4. Досягнення високого рівня привабливості товару серед людей, які відповідають за їхній продаж.;

Oсновний показник успіху стимулювання посередників — збільшення обсягу продажів кінцевим споживачам, Виробник з успіхом може використовувати безліч способів стимулювання, розроблених для мотивації посередників. Про основні ми розповімо нижче.

Стимулювання, спрямоване на посередника

Виставки товарів у місцях продажу

Набори для роздрібного продавця (дилера)

Конкурси й лотереї

Торговельні виставки і ярмарку

Торговельні угоди й стимули