Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Комп'ютерна реклама

Комп'ютерна реклама поєднує рекламу, засобами передачі яких виступає комп'ютер. При цьому виділяють рекламу на знімних носіях (дискети, CD- і DVD-диски тощо), а також рекламу, розповсюджувану в комп'ютерних мережах.

Ринок інтернет-реклами в Україні почав формуватися приблизно з 1998 р.

У глобальному масштабі ринок інтернет-реклами залишається одним з таких, що найбільш інтенсивно зростають. Експерти прогнозують середній приріст до 15,8 % на рік. А до 2009 р. очікується, що загальний обсяг витрат на інтернет-ре-кламу у світі дорівнюватиме $32 млрд.

А поки інтернет-реклама може розглядатися як додаткова, підтримувальна реклама поряд з іншими засобами, яким зараз віддається перевага.

Своєрідними путівниками в морі інформації Інтернет виступають пошукові системи, нерідко об'єднані з тематичним каталогом. Серед найпопулярніших закордонних систем можна назвати такі: Yahoo, Exite, Alta Vista, Lycos, Hot Bot та ін.; російські - Рамблер, Япаех, Аппорт, @Rus; українські - ПІНГ, МЕТА, InfoR.es та ін.

За ключовими словами за допомогою пошукових систем можна відносно швидко вийти на сайти з тематикою, що цікавить отримувача [141, с. 15; 142, с. 31-32). Фахівці вважають, що до 2010 р. пошукові системи стануть головним інструментом комп'ютерної реклами.

Ще однією формою пошуку інформації в Мережі є каталоги, їхній принцип дії відрізняється від пошукових систем. Користувач, у пошуках сайтів, що цікавлять, переходить углиб каталогу від рубрики до рубрики, звужуючи сферу пошуку, поки не потрапить у той розділ каталогу, який міститиме потрібний список [143, с. ЗО].

Виходячи зі сказаного вище, важливим фактором ефективності реклами в Мережі є індексування (реєстрація) сайту в пошукових системах і каталогах.

Часто використовуваними носіями інтернет-реклами можна назвати банери (англ. — banner), web-сайти, web-сторінки, електронну пошту (англ. — E-mail), списки розсилання (англ. — mailing lists) та ін.

Кілька слів про ці медіаносії.

Система World Wide Web (з англ. - всесвітня павутина) виникла й розвивається як мультимедійна технологія Інтернет. Інформацію в WWW можна розміщати як на власному сервері, так і використовуючи простір, наданий за плату власником сервера. Формою такого розміщення є web-сторінка. Фізично вона являє собою HTML-файл і може містити текст, зображення й різні web-елементи. Сукупність web-сторінок, які об'єднані за змістом, навігаційно й фізично перебувають на одному сервері, утворює web-сайт.

Банери є одним з основних типів реклами в Мережі. Вони розміщаються на web-сторінках і являють собою графічні елементи певного розміру (як правило, 40x400 пікселів), що містять гіперпосилання на іншу (рекламовану) web-сторінку. Перехід на цю сторінку здійснюється простим натисканням курсором на банер. Банери маленьких розмірів (менше 100x80 пікселів) іноді називають кнопкою (button) [144, с. 54]. Право розміщення банера на конкретному сайті (як правило, добре відвідуваному) може бути придбане в хазяїна цього сайту. Існує також обмін банерами та кнопками — розповсюджений прийом «рекламного бартеру» між власниками різних web-сайтів.

Електронна пошта послуговує для пересилання інформації комунікатором за відомими йому електронними адресами одержувачів.

Комунікації за допомогою технології списків розсилки основані на існуванні в Мережі файлів, які містять адреси користувачів, зацікавлених в одержанні інформації з конкретного питання, що їх цікавить. Для підключення до конкретного списку розсилки необхідно внести свою електронну адресу в подібний перелік. Участь у списках розсилки дозволяє їхньому учасникові одержувати інформацію з проблеми, що цікавить комунікатора, водночас направляючи всім учасникам дані, у поширенні яких зацікавлений комунікатор.

З комунікаційних характеристик даного типу медіа можна виділити такі:

  • висока сконцентрованість на цільовій аудиторії (аж до конкретного одержувача);

  • особистісний характер комунікації, можливість інтерактивного контакту;

  • гнучкість (розпочати, скоригувати й перервати кампанію можна в будь-який момент);

  • можливість обліку контактів отримувачів з рекламним зверненням;

  • використання різних засобів впливу (зображення, звук, спецефекти. Як відомо, передана в Інтернет інформація може містити елементи, що рухаються, і навіть відео);

  • можливість створення віртуальних співтовариств (online community) «за інтересами», за професійними заняттями, які в перспективі можуть стати вже структурованою цільовою аудиторією для реклами;

  • відносно низька вартість контакту;

  • повний контроль ефективності рекламної кампанії в Мережі [ 144, с. 17).

До недоліків даних засобів реклами варто віднести обмеженість аудиторії тільки користувачами Інтернет.

В останні роки швидко розвивається реклама в комп'ютерних іграх (in-game advertising). За комп'ютерними іграми пересічний мешканець розвинених країн проводить часу більше, ніж за читанням газет. Природно, що це є важливим об'єктивним фактором впровадження реклами в ігри. Реклама в комп'ютерних іграх останнім часом перетворюється на окрему сферу рекламного бізнесу (на це вказувалося вище, коли йшлося про продакт плейсмент). У той же час серйозною загрозою для перспектив даного типу медіа є можливість видалення реклами з ігрових програм самими гравцями.

Зниження питомої ваги піратських і підвищення частки легальних копій на CD- і DVD-дисках стало одним із факторів зростання тиражів легального програмного забезпечення, фільмів, підручників і кліппартів на даному типі медіа. Рекламоносіями при цьому можуть виступати надписи на дисках, етикетки на коробках, в яких перебувають диски, й електронна реклама, записана на самих дисках. Тиражі деяких видань на даному медіа вже нерідко перевищують 10 тисяч. При цьому вони постійно зростають, а з урахуванням високої сконцентрованості обсягів реклами на цільовому сегменті можна казати про добрі перспективи даного типу рекламоносія. Згодом має зрости економічна ефективність розміщення реклами на DVD-дисках. Але вже зараз фахівці оцінюють вартість контакту на рівні реклами в кінотеатрах [145].