Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Конкурси й лотереї Причини спаду у використанні купонів

Причина Опис

Скорочення терміну дії купона - В основному період дії купона становить 3,5 місяця

Зниження номінальної вартості - Середня номінальна вартість рівна в даний момент 58 центам

Розподіл вигоди від купонів - Торговельні посередники обмежують повернення купонів 55 центами й нижче на одну покупку

Ріст цін - Номінальна вартість купона відбиває тільки 52% від ціни купона. Інші складові вартості купона, особливо витрати на пошту й поширення, за останні 5 років виросли

Невикуплені купони (випадково або навмисно невикуплені купони) - Ця проблема поменшалася, коли роздрібні продавці більше стали використовувати сканери на касах

Ці стратегії залучають людей, обіцяючи безкоштовну вигоду й пропонуючи вражаючі призи. Конкурси припускають прояву деякого вміння собностей учасників у боротьбі за приз. Лотереї вимагають тільки того, щоб учасники написали свої імена на папірцях або придбали квитки, які будуть обрані тем або іншим випадковим способом. Гра — це вид лотереї. Від лотереї, де існує лише одна спроба витягнути щасливий квиток, вона відрізняється тим, що встановлює більш тривалий період гри, а це припускає кількаразове повернення покупців для того, щоб одержати додаткові квитки (гри типу «бинго») і збільшити шанс виграшу.

Гарний конкурс або лотерея можуть створити високий рівень залучення споживачів, пожвавити повільну реалізацію, допомогти одержати напольный стенд, забезпечити привабливість товару в очах дилерів і торговельних агентів, забезпечити життєздатність реклами й дати їй тему, викликати інтерес до малоцікавих товарів. Хоча конкурси й лотереї можуть бути ефективними для різних цілей стимулювання, особливо добре вони працюють, коли продажу продукту або марки не відповідають потенційному обсягу продажів або вимагають поштовху для стимулювання.

Існує безліч правових питань, пов'язаних з конкурсами й лотереями. Як затверджує компанія Mars, у процесі реалізації ідеї можуть виникнути й деякі проблеми: так, якась пара, яка знайшла в упакуванні сіру «Mfirm», подала на компанію до суду.

На компанію Mars під час проведеного конкурсу подала до суду подружня пара. Компанія Mars обіцяла виплатити $1 млн тому, хто знайде усередині впакування сіру «М&М$> і ігровий квиток. Пара знайшла сіру «М&Мр, але компанія Mars зажадала, щоб вони пред'явили ще й ігровий квиток, який, як затверджувало подружжя, компанія Mars безтурботно не поклала в упакування.

Повернення й відшкодування грошей

Повернення або відшкодування грошей — це пропозиція компанії повернути певна кількість грошей споживачеві, що купив товар. Повернення стимулює покупку, визначаючи граничний строк виплати. Подробиці таких пропозицій звичайно втримуються в прямій поштовій рекламі або в друкованих ЗМІ. Загальну інформацію можуть передати за допомогою телебачення й радіо. Повернення коштів є привабливим, тому що він стимулює продажі без високих витрат і витрачених впусту засобів, пов'язаних з купонами.

Запорука успіху полягає в тому, щоб процедура була простій і мала мінімальне число обмежень. Відшкодування може ухвалювати форму купона на більшу знижку або грошової знижки плюс купон на придбання того ж товару або інших товарів компанії з невеликою знижкою.

Премії

Премія — це упредметнена нагорода, одержувана за виконання певного дії, звичайно за придбання товару або відвідування місця продажу. Іграшка в Crackerjacks, стаканчик у коробці із пральним порошком і радіоприймач, подарований за перегляд нерухомості, є прикладами премій. Премії, як правило, безкоштовні. Якщо ні, то ціна звичайно невисока.

Перевагою премій є їхня здатність підтримувати рекламну кампанію або імідж торговельної марки. Кращими прикладами цієї стратегії є загальновідомі символи торговельних марок або компаній: тунець Чарли, тигр Тоні, Рональд Макдональд і пончик Пиллсбери.

Існує два загальні види премій: пряма й поштова. Прямі премії надають негайний стимул під час покупки. Існують чотири типи прямих npemijiï

1. Премії магазинів — видаються споживачеві в роздрібному магазині.

2. Премії усередині впакування — містяться в упакування на фабриці.

3. Премії на впакуванні — містяться із зовнішньої сторони впакування на фабриці.

4. Премії-Упакування — самі впакування є премією.

Виробники готових до вживання хлібних злаків частіше всіх використовують премії усередині впакування. Kellogg поширила мільйони «спеціальних премій до річниці» усередині впакувань Corn Flakes, Rice Krispies і Froot Loops, щоб відзначити 90-летие компанії. Коробки пропонували споживачам пам'ятні сувенірні грузовички, кухонні приналежності й інші вещички для колекцій. Крім цього, Kellogg's Special До разом з Reebok і Polygram запропонував до впакування пластівців спеціальний випуск вправ Reebok Versa Training на відеокасеті. На впакуванні Kellogg's Low Fat Granóla cereal з'явилися рецепт і купон на безкоштовне впакування Sun Maid Fruit.

Поштові премії, навпаки, перед одержанням премії вимагають від споживача виконання певних дій. Оригінальним видом поштової премії є премія, оплачена споживачем (самоліквідатор). Для одержання такої премії потрібне підтвердження покупки й деяка оплата, сума якої покриває вартість товару-компенсації й витрат по доставці. Ціна передмета достатня для покриття її вартості, доставки, поштових витрат, упаковки й податків. Інший вид поштової премії вимагає, жобы споживач зберігав купони або спеціальні етикетки, прикріплені до товару, які згодом можна обміняти на товар.