Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реклама лекции.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Торговельні угоди

Бонуси — це вид премії, яка виплачується продавцеві за продаж визначенного кількості продукції за певний період часу. Наприклад, виробник кондиціонерів може запропонувати премію в $50 за продаж моделей FJ1, $75 — за модель EJ19 і $100 — за модель ЕХЗ у період з 1 квітня по 1 жовтня, Наприкінці цього періоду кожний торговельний агент відправляє виробникові інформацію про обсяг продажів і одержує чек на певну суму.

Дилерська премія — це премія (подібна споживчої), яка сплачується виробником роздрібному магазину за закупівлю певного кількості товару. Премія за закупівлю являє собою подарунок за замовлення певного обсягу. Budweiser, наприклад, пропонував менеджерам магазину безкоштовну поїздку на чемпіонат по бейсболу Super Bowl, якщо вони продадуть певну кількість пива за певний проміжок часу до початку чемпіонату. Демонстраційна премія — це подарунок магазину у вигляді розібраного демонстраційного стенда. Наприклад, D. Pepper спорудив до Дня Незалежності демонстраційний стенд, який складався з газового гриля, стола для пікніка, кошика і т.д. Після закінчення кампанії стимулювання менеджер магазину одержав ці речі і якості подарунка. Схований мотив для обох способів заохочення — прагнення продати якнайбільше товару за короткий період часу.

Компенсація за закупівлю. Виробник платить посередникові певну суму за придбання певного кількості товару за певний період часу. Оплата може бути зроблена у формі чека, виписаного виробником, або зниження вартості товару в накладній.

♦ Компенсація за рекламу. Виробник платить оптовому або роздрібному торгівцю певну суму за рекламу свого товару. Це може бути тверда грошова сума або відсоток від вартості товару, проданого за певний період часу.

♦ Спільна реклама. Договір, у якім виробник погоджується оплачувати частина витрат на рекламу, які несе посередник.

♦ Компенсація за експонування товару — це плата готівкою або товарами,

здійснювана у випадку, якщо посередник згодний установити демонстраційний стенд. Перед безпосередньою виплатою виробник вимагає від посередника підпис на угоді.

Ніхто точно не знає, скільки грошей витрачається на торговельні угоди, по оцінкам фахівців, їх порядок — $8-12 млрд щорічно. У деяких галузях, таких як бакалійні товари, електроніка, комп'ютери й автомобілі, торговельні угоди дуже поширені. Виробникові неможливо конкурувати в цих галузях, не пропонуючи знижок.

Вимога про висновок торговельної угоди стало настільки широко розповсюдженним, що багато рекламодавців бояться, що наявність угоди для посередника важливіше цінності товару. У галузі бакалійних товарів, наприклад, приблизно 60% обсягу продажів виробників супроводжуються торговими угодами, знижки по яких становлять близько 12% від запитуваної ціни.

Інші види стимулювання

Рекламодавці розраховують на численні приймання, які творчо /і іставляют їх маркетингові послання. У цьому розділі ми розглянемо спонсорство, маркетинг спеціальних заходів, сувеніри, інтерактивне стимулювання й стимулювання в Інтернеті, ліцензування, програми підвищення лояльності й стимулювання в рамках спільного маркетингу. Багато із цих приймань, таких як спонсорство й маркетинг спеціальних заходів, можуть бути віднесені як до стимулювання, так і до реклами й паблик рилейшнз.