Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори АПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

194. Організація державного управління у сфері внутрішніх справ.

Сутність державного управління внутрішніми справами полягає у здійсненні організаційно-правових заходів, що забезпечують безпосередньо охорону прав та свобод громадян, а також громадський порядок та громадську безпеку. Громадський порядок – певна система відносин, належний порядок, що склався у суспільстві, який відповідає інтересам держави і всіх її громадян, а громадська безпека – це система відносин, яка складається у процесі запобігання та усунення загрози життю, здоров’ю та їх майну. Державно-управлінська діяльність в сфері забезпечення громадського порядку та громадської безпеки регулюється Конституцією України, Законом України "Про міліцію"; Законом України "Про оперативно- розшукову діяльність "; Законом України "Про боротьбу з корупцією"; Законом України "Про пожежну безпеку" , Законом України «Про дорожній рух», Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», Законом України «Про відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури та суду», Законом України «Про внутрішні війська міністерства внутрішніх справ України», указами Президента України і постановами Кабінету Міністрів тощо. До органів, що здійснюють державне управління внутрішніми справами (охороною громадського порядку та безпеки) можна віднести: Міністерство внутрішніх справ України та його підрозділи на місцях; Державний департамент з питань виконання покарань; Центральне місце серед органів внутрішніх справ займає Міністерство внутрішніх справ (далі - МВС), правовий статус якого закріплюється в Положенні про Міністерство внутрішніх справ України від 17 жовтня 2000 р. МВС виконує наступні завдання:

- забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод,законних інтересів;

- запобігання правопорушенням та їх припинення;

- охорона і забезпечення громадського порядку;

- виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили;

- забезпечення безпеки дорожнього руху;

- захист власності від злочинних посягань;

- виконання кримінальних покарань і адміністративних стягнень;

- участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам,

- сприяння у межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов'язків.

195. Міліція: організація, види діяльності і адміністративні повноваження

Міліція в Україні — це державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров'я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

Основними завданнями міліції є такі:

забезпечувати особисту безпеку громадян, захищати їх права,

свободи і законні інтереси;

запобігати правопорушенням і припиняти їх;

охороняти і забезпечувати громадський порядок;

виявляти і розкривати злочини, розшукувати осіб, які їх вчи­нили;

забезпечувати безпеку дорожнього руху;

захищати власність від злочинних посягань;

виконувати адміністративні стягнення;

брати участь у поданні соціальної та правової допомоги гро­мадянам, сприяти в межах своєї компетенції державним орга­нам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні по­кладених на них законом обов'язків.

Діяльність міліції будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням, гласності, позапартійності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]