Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори АПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать
  1. Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сферах транспорту і зв’язку.

Серед адміністративно-правових засобів державного впливу у сферах транспорту і зв'язку застосовуються такі, як реєстрація, ліцензування, надання дозволів.

Зокрема, у сфері транспорту реєстрація застосовується: на автомобільному транспорті (державна і відомча); у цивільній авіації (Державний реєстр цивільних повітряних суден, Відомчий реєстр експериментальних повітряних суден, Державний реєстр аеродромів України, Перелік повітряних трас і місцевих повітряних ліній України); на морському та річковому транспорті. Реєстрацію на авіаційному транспорті здійснює Державна авіаційна адміністрація. Українські судна реєструються у Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України тільки в одному морському порту України.

Ліцензування окремих видів транспортної діяльності запроваджується з метою забезпечення безпеки і надійності роботи транспорту, обмеження монополізму та розвитку конкуренції, створення рівних умов для розвитку господарської діяльності підприємств транспорту. Ліцензії на здійснення транспортної діяльності видаються Мінтранзв'язком та іншими уповноваженими органами в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (Укравтот- ранс, територіальні органи Мінтранзв'язку, Головна державна інспекція на автомобільному транспорті, що підпорядкована Мінтрансзв'язку). Ліцензування передбачене і на трубопровідному транспорті. Воно здійснюється НКРЕ. У сфері зв'язку реєстрацію та ліцензування здійснює НКРЗ. Ліцензуванню підлягають такі види діяльності: надання послуг фіксованого телефонного зв'язку, у тому числі безпроводового та мобільного, з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаціЙНИХ мереж і надання в користування каналів електрозв'язку; технічне обслуговування і експлуатація мереж ефірного теле- та радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж, надання в користування каналів електрозв'язку.

Сертифікація та стандартизація використовується в усіх названих сферах — на транспорті, телекомунікаціях, користування радіочастотним ресурсом, у сфері поштового зв'язку. У сфері транспорту сертифікація здійснюється на залізничному, автомобільному, авіаційному транспорті.

До адміністративно-примусових засобів слід віднести відмову у видачі ліцензії, анулювання ліцензії, анулювання дозволу або відмову в продовженні терміну його дії, внесення припису щодо усунення порушень, здійснення заходів щодо обмеження надання певних послуг, попередження і, нарешті, застосування заходів адміністративної відповідальності.

Анулювання ліцензій використовується у тих сферах транспортної діяльності, телекомунікацій, використання радіочастотного ресурсу, що підлягає ліцензуванню на підставах і у порядку, що визначений чинним законодавством. Анулювання дозволу на експлуатацію радіочастотного ресурсу здійснює Державна інспекція зв'язку НКРЗ.

У сфері діяльності міського електротранспорту застосовується тимчасове припинення або обмеження надання транспортних послуг, яке може застосовуватися у випадках, передбачених Правилами дорожнього руху, Правилами експлуатації трамвая та тролейбуса і Правилами технічної експлуатації метрополітену. Попередження застосовується Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення у разі, якщо ліцензіат порушує законодавство України у сфері телерадіомовлення, ліцензійні умови та умови ліцензій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]