Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори АПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

28. Дія адміністративно-правових норм

Дія адміністративно-правових норм пов'язана з наявністю певних меж їх здатності здійснювати той чи інший вплив на регульовані суспільні відносини. Ці межі діють у часі та просторі, а також розрізняються за колом осіб.   Дія адміністративно-правових норм у часі, як правило, не обмежена певними строками. Це означає, що вони діють до їх офіційної зміни або скасування. Однак можуть передбачатися часові межі дії, наприклад, на період дії надзвичайного стану на визначеній території, тобто на визначений строк.   Для дії адміністративно-правових норм існують загальні правила:    а) адміністративно-правові норми набувають чинності з часу їх доведення до відома виконавців. У окремих випадках вони набувають чинності в строк, визначений у нормативному акті;

   б) нормативний акт зворотної сили не має, а винятки щодо цього застерігаються в самому акті.

   Питання про дію адміністративно-правової норми в часі має велике практичне значення, тому не дивно, що воно є предметом окремого дослідження науковців. Від його правильного вирішення найчастіше залежить, який саме законодавчий або нормативний акт — новий чи старий — застосовуватиметься до конкретних відносин, які імперативні приписи здійснюватимуться. Питання про вступ адміністративно-правової норми в силу залежить від двох обставин: 1) дати вступу норми в юридичну силу; 2) меж дії норми при вступі в силу. 

29. Особливості адміністративно-правових відносин.

Серед особливостей адміністративно-правових відносин розрізняють такі:

1. Адміністративно-правові відносини є формою (однією із форм) існування соціальних відносин. Переважною сферою їх виникнення є сфе-ра державного управління.

1. Адміністративно-правові відносини конструюються у межах адміністративно-правових норм, тобто норми містять абстрактні конструкції відносин.

3. Адміністративно-правові відносини об'єктивуються з виникненням юридичних фактів, передбачених адміністративно-правовими нормами.

4.  Одним із суб'єктів адміністративно-правових відносин завжди є носій владних повноважень щодо інших учасників, якими його наділяли адміністративно-правові норми.

30. Зміст адміністративно-правових відносин.

Під час дослідження структури адміністративно-правових відносин, які виникають, розвиваються та припиняються в органах прокуратури, важливим є з’ясування їх змісту. За допомогою змісту через кореспондуючі один одному права й обов’язки визначається поведінка суб’єктів правовідносин, яка є об’єктом правовідносин. Втім, як і інші елементи структури правовідносин, зміст не отримав єдиного розуміння як у теорії права, так і в галузевих науках, що, у першу чергу, пов’язано з різними, іноді протилежними підходами вчених до визначення його складових елементів, ототожненням із структурою правовідносин у цілому тощо. Так, під змістом правовідносин частіше за все розуміють: 1) суб’єктивні права, обов’язки, повноваження, відповідальність суб’єктів правовідносин, а також спосіб взаємозв’язку, що виникає на підставі суб’єктивних прав, обов’язків, повноважень, відповідальності 2) поведінку людей ; 3) суб’єктивні права і юридичні обов’язки сторін правовідносин, оскільки поведінка сама по собі не має правових ознак і не завжди відповідає правам та обов’язкам ; 4) поведінку суб’єктів, суб’єктивні юридичні права й обов’язки ; 5) права уповноважених учасників правовідносин та обов’язки зобов’язаних учасників правовідносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]