Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори АПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать
  1. Організація державного управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства.

Загальне керівництво будівельним комплексом та житлово-комунальним господарством здійснює Кабінет Міністрів України. Він організовує розробку та здійснення комплексних та цільових програм, створює економічні, правові та організаційні механізми реалізації державної політики у сферах, що аналізуються.

Відіграючи організуючу та координуючу роль у державному управлінні, для більш ефективної розробки і реалізації державної політики у сферах будівництва та житлово-комунального господарства, Кабінет Міністрів України утворює в цих сферах експертно-консультативні та інші дорадчі та допоміжні органи — комісії, комітети, ради. Головними з них на сьогодні є Координаційний комітет з питань реформування державної житлової політики та Міжвідомча комісія з реалізації реформи житлово-комунального господарства. Вони координують діяльність органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування з питань розроблення і реалізації правових, організаційних та економічних заходів, спрямованих на реформування державної політики у сферах, що аналізуються.

Головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері будівництва, архітектури та містобудування є Міністерство регіонального розвитку та будівництва України (Мінрегіонбуд).

Основними завданнями Мінрегіонбуду є: • участь у формуванні та забезпечення реалізації державної регіональної політики і політики у сфері будівництва, архітектури та містобудування, підготовка і внесення пропозицій; • сприяння ефективному використанню економічного, наукового і трудового потенціалу, природних та інших ресурсів; • підготовка і внесення пропозицій щодо деконцентрації та децентралізації повноважень центральних і місцевих органів виконавчої влади, оптимізації структури місцевих органів виконавчої влади, удосконалення механізму регулювання відносин.

Головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово- комунального господарства, житлової політики та міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус) є Міністерство з питань житлово-комунального господарства України. Основними завданнями Мінжитлокомунгоспу є: • участь у формуванні та забезпечення реалізації державної політики у сфері житлово-комунального господарства, житлової політики та міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус), благоустрою населених пунктів, галузі поховання; • управління, координація та регулювання діяльності у зазначеній сфері; • реформування житлово-комунального господарства; • технічне регулювання у сфері житлово-комунального господарства; • забезпечення проведення єдиної технічної, соціально-економічної політики у сфері питної води та питного водопостачання та інші.

На місцевому рівні — на рівні області, району, а також міст Києва, Севастополя — управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства здійснюється місцевими державними адміністраціями та їх управліннями і відділами. У структурі місцевих державних адміністрацій утворюються відповідні управління та відділи, які підзвітні і підконтрольні голові відповідної державної адміністрації та відповідному міністерству. Вони здійснюють керівництво дорученими їм сферами будівництва і житлово-комунального господарства, несуть відповідальність за їх розвиток на підвідомчій їм території, координують діяльність підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління відповідної місцевої державної адміністрації і мають для цього повноваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]