Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори АПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

169. Державний контроль у сфері захисту економічної конкуренції.

Центральне місце в системі органів контролю у сфері конкуренції належить АМК. Контрольна діяльність АМК має функціональну спрямованість, а його контрольні повноваження спрямовуються на всі органи, тобто він за своєю суттю є спеціальним і надвідомчим.

Саме контроль за дотриманням конкурентного законодавства, запобігання, виявлення і припинення його порушень, контроль за економічною концентрацією є головними завданнями діяльності антимонопольних органів.

Здійснення антимонопольними органами функції контролю відбувається в таких напрямах:

• контроль за дотриманням конкурентного законодавства в процесі економічної концентрації та узгодження підприємницької діяльності;

• контроль за дотриманням конкурентного законодавства в процесі перетворення державної власності;

• контроль за дотриманням вимог конкурентного законодавства в процесі здійснення господарської діяльності (зокрема, попередження, обмеження, припинення проявів монополізму та недобросовісної конкуренції);

• контроль за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції при прийнятті рішень органами влади, місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління і контролю.

Антимонопольні органи мають досить широкі повноваження, які дають можливість їм самим обирати і застосовувати різні методи контролю та регулювання ринку.

Особливості реалізації контрольних функцій АМК найбільш виразно проявляються при розмежуванні попереднього, поточного (оперативного) та наступного контролю.

Попередній контроль здійснюється до початку вироблення прогнозних висновків і прийняття відповідних рішень до початку здійснення господарської діяльності та реалізації управлінських рішень з метою запобігання високій концентрації виробництва та обігу, шляхом попереднього погодження з антимонопольними органами дій, що можуть призвести до монополізації ринку, або будь-яким іншим чином негативно вплинути на структуру ринку, а також шляхом надання антимонопольними органами рекомендацій щодо запобігання порушенням конкурентного законодавства.

Поточний (або оперативний) контроль здійснюється у формі контрольних перевірок та розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що проводяться антимонопольними органами в межах наданої їм компетенції. Правові засади реалізації поточного контролю закладені Положенням про порядок проведення перевірок дотримання законодавства про захист економічної конкуренції та розділом VII Закону України «Про захист економічної конкуренції», Правилами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

На відміну від попереднього контролю, який переважно має попереджувально-профілактичний характер, поточний контроль має профілактично-репресивний характер і спрямований на запобігання, виявлення і припинення порушень.

Наступний контроль на відміну від попередніх видів контрольної діяльності має на меті з'ясувати відповідність результату до започаткованого рішення. Основною метою такого контролю є оцінка досягнутого і розробка стратегії на майбутнє. Наступний контроль у сфері дотримання конкурентного законодавства законодавчо і процесуально не визначений. Він здійснюється антимонопольними органами шляхом аналізу стану розвитку конкуренції на окремих ринках і знаходить своє відображення в державних програмах демонополізації й розвитку конкуренції.

Таким чином, здійснення контролю за дотриманням конкурентного законодавства є визначальним напрямом реалізації правового статусу АМК. Особливості вимог щодо захисту економічної конкуренції в Україні зумовлюють використання також специфічних заходів адміністративного примусу. Найповніше специфіка адміністративного примусу у сфері конкуренції проявляється в процесі застосування заходів адміністративної відповідальності до порушників конкурентного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]