Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори АПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

145. Адміністративна юстиція у зарубіжних країнах.

Адміністративна юстиція — основний засіб судового захисту прав громадян _Характерною рисою цих судів, на відміну від загальних, є обме­женість їх компетенції контролем за адміністративними актами. В державах, де існує така система, адміністративні суди виконують ос­новну функцію в процесі контролю за адміністративними актами, а загальні суди — другорядну, інколи зовсім незначну.Згідно із загальним принципом, що є відображенням принципу поділу влади, тільки адміністративні суди мають право визнавати не­дійсним і скасовувати адміністративний акт.З практичних міркувань загальні суди наділені повноваженнями контролювати адміністративні акти у визначених категоріях справ і згідно з особливими правилами. В деяких державах загальні суди мо­жуть видавати накази, які зобов'язують адміністративний орган вико­нати певні дії або відмовитися від їх виконання.

146. Законність та дисципліна в державному управлінні.

Законність і дисципліна - основні умови існування будь-якої демократичної держави, його обов'язкові риси. Вони невіддільні друг від друга. Законність можлива тільки при чіткому дотриманні дисципліни всіма фізичними і юридичними особами, а дисципліна, у свою чергу, обумовлюється рамками закону. Словник визначає законність як «загальноприйняте, установлене правило співіснування, норму повеінки», що охороняється законами, а дисципліну - як « точне, своєчасне і неухильне додержання встановлених правовими та ін. соціальними нормами правил поведінки у держ. і сусп. житті».

У юридичній науці під законністю розуміють «неухильне виконання законів і відповідних їм інших нормативних актів органами держави, посадовими особами, громадянами й громадськими організаціями». Це означає, що законність обов'язкова для всіх елементів держави (органів законодавчої, виконавчої й судової галузей влади, інших державних і недержавних організацій, громадян). Вона також є умовою, що забезпечує можливість безперешкодної реалізації прав громадян, суспільних організацій на самовираження й вільний розвиток.

147. Контроль в державному управлінні, його суть.

Контроль - основний спосіб забезпечення законності й дисципліни в державному управлінні, один з найбільш важливих елементів державного управління. Без організації й здійснення контролю неможлива належна робота державного апарата, інших підконтрольних державі структур. Контроль також виступає одним з основних дисциплінуючих факторів поводження громадян.

У державному управлінні контроль поширюється на всі сфери: народне господарство, соціально-культурну, адміністративно-політичну діяльність і міжгалузеве державне управління. Сама контрольна діяльність здійснюється шляхом перевірок, планових і позапланових ревізій, обстежень, витребування звітів, проведення рейдів, оглядів і ін.

По сфері діяльності, що підлягає контролю, контроль підрозділяється на відомчий, міжвідомчий і над (або поза) відомчим.

148. Види контролю в державному управлінні.

Відомчий контроль здійснюється міністерствами, відомствами, іншими підрозділами усередині відповідної структури (тому його ще називають внутрішньовідомчим контролем).

Сутність міжвідомчого контролю полягає в тому, що такий контроль здійснюється органом міжгалузевої компетенції за виконанням загальнообов'язкових правил, що діють у відповідній сфері.

Надвідомчий контроль здійснюється органами загальної компетенції - Кабінетом Міністрів України, Радою міністрів АРК, місцевими державними адміністраціями з питань господарського, соціально-культурного й адміністративно-політичного будівництва незалежно від відомчого підпорядкування об'єктів контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]