Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать
  1. Конкурентний контекст та конкурентне середовище.

Конкурентний контекст – с-ма зовн і внутр умов конкурентної поведінки п-ва.

Конкурентна відмінність - висока компетентність підприємства у певній галузі, яка дає йому найкращі можливості залучати й утримувати клієнтуру.

Конкурентне середовище — це результат і умови взаємодії великої кількості суб'єктів ринку, що визначає відповідний рівень економічного суперництва і можливість впливу окремих економічних агентів на загально ринкову ситуацію. Важливим є те, що конкурентне середовище утворюється не лише і не стільки власне суб'єктами ринку, взаємодія яких викликає суперництво, але в першу чергу - відносинами між ними.

Классиф: За об куп ( тов, посл, інф, н-т розробок, капіталів, труд рес); За те ритор озн (світове, між нар, нац, межрег, регіон, між рай, рай, місц, п-ва); За моделями конк на ринку (доск К, чист моноп, оліг, мон К).

  1. Склад та структура конкурентного середовища підприємства. Модель “п’яти сил конкуренції” м.Портера та її елементи.

Конкурентне середовище — це результат і умови взаємодії великої кількості суб'єктів ринку, що визначає відповідний рівень економічного суперництва і можливість впливу окремих економічних агентів на загально ринкову ситуацію.

Портер в роботі “конкурентні переваги країн” (1990) виявив специфічні хар-ки кр базування корпорації, що впливають на їх м/н результативність. Під конкурент перевагою кр – здатність нац фірм викорситов нац ресурси таким чином, щоб успішно конкурувати на м/н ринках. Ці здатності формують т.з. діамант Портера (5 складових – чинники конкуренції). Ці 5 чинників спільно визначають інтенсивність конур-ції (в галузі, кр ...) та прибутковості, і є основою для формування стратегії фірми.

1) суперництво між конкуруючими продавцями однієї галузі;

2) конкуренція з боку товарів, що виробляються фірмами інших галузей, і що є гідними замінниками (субститутами), а також конкурентоспроможні за ціною;

3)загроза входу в галузь нових конкурентів;

4)економічні можливості та торгівельні спроможності постачальників;

5)економічні можливості та купівельні спроможності покупців.

  1. Державне регулювання конкуренції як “шостий” чинник конкурентного середовища. Основні елементи державної політики регулювання конкуренції в Україні.

Проводячи конкурентну політику, держава переслідує мету створення конкурентних відносин на внутрішніх і міжнародних ринках, удосконалення правил конкуренції, її інституційного забезпечення. При оцінці державної політики, яка регулює конкуренцію, виділяються такі її основні елементи

- Антимонопольна політика, що визначає засоби, методи контролю і обмеження існуючих природних, державних монополій; умови кваліфікації домінуючого положення на ринку і відповідні санкції держави; порядок контролю за злиттям і поглинанням підприємств, а також за ходом приватизації з метою попередження появи нових монопольних структур;

- Регулювання експорту та імпорту продукції на основі ліцензування і квотування, зміни митної політики.

- Участь держави у виробництві і реалізації продукції за рахунок підтримання певних часток державної власності в галузевих підприємствах.

- Державна стандартизація продукції, технологій, умов безпеки і екологічності виробництва, охорона навколишнього середовища.

- Регулювання видобутку корисних копалин, цін на сировину, матеріали, енергію, воду, землю.

- Патетно-ліцензійна політика, яка законодавче закріплює виключні права на відкриття, винаходи, ноу-хау тощо.

- Соціальний захист споживачів за допомогою законодавче закріплених прав споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]