Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

3.Основні етапи еволюції теоретичних поглядів на к.

Перші найбільш цілісні теоретичні погляди про рухомі сили К. зявились тільки в сер.18 ст. у класичній політекономії. Вона розглядала К. як явище, що пронизує усі сфери ек-ки і обмеж-ся тільки субєктивними причинами. Осн.увага приділялася ціновій К. А.Сміт вперше довів, що К. урівнює норми прибутку, приводить до оптимального розподілу праці і кап-лу, на основі теорії конкурентної ціни зформулював поняття К. як суперництва, що підвищує ціни при скороченні пропозиції і зменшує ціни при надлишку пропозиції; визначив осн.умови ефективної К, розробив ел-ти моделі досконалої К. Рікардо побудував найбільш «безукоризненую» теор.модель досконалої К. Дж.Мілль зробив суттєвий внесок: розробив рівняння м\н попиту, виділені неконкуруючі групи на ринку, дана клас-ція цінової еласт-ті попиту. Істотні рез-ти, що доп-ть модель досконалої К., але з позиції з-ну вартості, запропонував у «Капіталі» К.Маркс. Неокласична школа (19 ст.) ще більш повно і точно представила вплив досконалої К. на цінову систему. Так А.Маршалл розробив мех-зм автоматичного встановлення рівноваги на ринку за доп.досконалої К. і дії з-нів граничної корисності і граничної продуктивності. Він вперше критикував умовності моделі чистої К.

Кінець 19-поч.20 ст – період, коли змінилося багато поглядів на К. і її роль в ек-ці.Критики моделі досконалої К. вказували на ел-ти монополії, що пронизували ек-ку і не знаходили відображення в існуючій концепції, яка зневажала на динаміку конкур-ної дія-ті, ігнорувала важливість часового фактору і обходилася поверхневою мотивацією активності конкурентів. Тобто мала багато недоліків. Далі див. конспект, у книжці не має сторінок.

5. Конк-я на внутр.та зовн.ринках.

Кожне П-во має вибір щодо місця діяльності: на внутрішньому або на зовн.ринку. Кожен з варіантів має свої переваги та недоліки. Для нац.ринку хар-ні: відомі конк-тиі їх стратег., збут, нрави покупців, чітко визнач-ні потреби покупців. Успіх таких П-в залеж.від їх можлив-сті конк-ти з більш крупними зовн.конк-ми за рах.макс.викор-ня наступн.ф-рів: 1)бар’єри входу на нац.ринок(тарифи, квоти, і т.д.); 2)підтримка уряду(субсидії,…), 3)швидкість реагування на зміну локальних ринков.умов за рах-к кращої ринков.коммунікативн-ті і можл-сті адаптації пропонуємих продуктів; 4)важність нац.статусу продавця в прийнятті покупат.рішень. проте внутр.ринок має деякі вагомі обмеження: 1)обмежений ринок збуту, 2)обмеж.доступ до більш дешевих факторів вир-ва, 3)обмеж.рівень прибутков-ті. Для усунення цих обмежень П-во вирішує виходити на зовн.ринки. Наявн-сть унікальн.природн.рес-сів, дешев.або кваліф.роб. сили знижує вир.витрати в той або інш.країні і дозвол.фірмі конкур-ти за рах.низьк.витрат. поява в регіоні, де є сприятливі ф-ри вир-ва декількох фірм-конк-тів призводить до інтенсифікації суперництва між ними і укріпленню лідир.позиції в галузі. Закріплення цієї ситуації сприяє посиленню уваги регіон.властей. Локальн.споживач стає придирчивим і цим допомагає внутр.виробникам в боротьбі з інозюконк-ми, стимулюючи підвтщ-ня якості і зниж-ня цін. Втриматися на світ.рівні П-во може лише в тому випадку, якщо його постачальники є лідерами в своїй галузі. Локальна конк-я постач-ків покращує конкурентоспром-ть П-в, т.як завдяки добрим комунікаціям збільш-ся темпи нововведень. Зовн.ринок є набагато жорсткішим, важко визн-ти конк-тів та їх стратегії, реакцію покупців і т.д., хоча і надає додатк.можлив-сті.

6. Ф-ціон-на конк-я. Суть і причини виник-ня.

Ф-ціон-на конк-я- виникає тому, що б-я потребу можна задов.б-я способами. Всі т-ри, які забезп. таке задов-ня є ф-ціон-ми конк-ми. Причинами такої К. є: 1)різним задов.потреби окремими спож-ми, що обумовл, напр, прир. ф-ми(потреба в напоях: Фінлянд-гарячі напої, Мексика-прохолоджув), мода, рівень розвитку спож-чів, їх життєв.рівень.2)доступність ф-рів вир-ва, що останнім часом усувається завдяки підвищ.мо-більності ф-рів, міжнар.поділу праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]