Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

52. Конкур.Сер-ще та його вплив на формув-я базов.Страт-й конкур-спром-ті п-ва.

4 блоки визнач межі успішн д-ті фірми: 1) внутр фактор- сильні та слабкі місця фірми. Відображає хар-р активів фірми та її досвід у порівнянні з конкур-ми, вкл-чи фін.рес-си, стан технології; 2) внутр фактор- персональні цінності осн.виконавців стратегії. Характериз мотивац установки і потреби керівн. ланки фірми та інш прац-в, які впровадж обрану стратегію. Внутр фактори визнач внутр межі страт-ї фірми, яку вона може взяти на озброєння.

3

Можл-ті та загрози в галузі

) зовн фактор- можливості фірми в галузі та ек і технолог.загрози. Зовн.межі визнач-ся зовн умовами в галузі та її навкол сер-щем. Саме можл-ті фірми та загроза для неї з боку ек, технолог факторів визнач її конкур оточення разом із супутніми ризиками та потенц винагородами; 4) зовн фактор- широко-масштабне сусп оточення. Відображ вплив на фірму таких факторів як урядова пол-ка, сусп настрої.

Сил та слабк місця Ко

персон.цін-ті вик-ців стр-ї

Масштабні сусп очікув-я

53. Конкурентоспроможність фірми на світовому рівні.

Портер: Конк-ть фірми (галузі) на світ. рівні визначається наявністю значної частки її прод-ції в обсязі експорту або обсягом прямих інвестицій, які вона вкладає в дочірнє, спільне і інше підпр-во за кордоном.

Галузь-сукуп-ть конкур-тей всіх фірм цієї галузі, т-то прибутк-ть галузі може бути одним з важл. показ-ків її конк-ті саме на внутр. ринку.

Щоб оцінити конк-ть б-я фірми або галузі певної країни на світ. ринку, перш за все, необ-но визначити частку цієї фірми в сук. експ-ті країни.

Частка експ-ту країни, її провідної фірми (гал-зей) зал-ть, в першу чергу, від рівня ек. роз-ку кр-ни і стадій роз-ку конк-ції і форм-ня рівня конк-ті фірми.

4 стадії конк-ції фірми:

-на основі факторів вир-ва – існує в ек-ці, де конк-ція між фірмами на внутр. ринку ведеться переважно на основі зниж-я цін на прод-цію в гал-зях, де застос-ся недорогі та шир.-доступні тех.-гії;

-на основі інв-цій-конкур. переваги країни – на основі можл-тей фірм проводити пол-ку актив. ін вест-ня;

-на основі іновацій – роз-к ек-ки на основі модерн-ції і оновлення вир-ва, збільш-ня кіль-ті фірм, які мож. конкур-ти на зовн. ринках;

-на основі баг-тва – нац. фірми втрач-ть конк-ть на зовн. ринках – спад нац. вир-ва в експ.-орієнт-х гал-зях.

Фактори, від яких зал-ть конк-ть фірм:

1)з боку проп-ції або вир-ва2)з боку попиту на внутр. ринку на тов. і посл.3)наяв-ть комплексу відпов. вир-тв і гал-зей4)наяв-ть конк-тів5)дія-ть уряду.

Конк. перевага фірми-вис. компетент-ть фірми у б-я галузі дія-ті або у вир-ві товару порівняно з фірмами-конк-ми. Конк. перевага хар-зує продукт-ть викор-ня рес-сів і виявл-ся у співставленні з інш. суб-ми госп-ня.

Страт. зона госп-ня – персп. сегменти ринку, які бажає досягнути компанія.

Конкур. статус фірми – співставл-ня 3-х факторів: відносного рівня стратег. кап. Вкладень СЗГ, конкур. стратегії, мобілізації можл-тей фірми.

КСФ=(Кс-Кк)/(Ко-Кк)+Сс/Со+Пс/По

Кс-рівень страт. КВ, Кк-критич. рів. КВ, Ко-оптим. рів.КВ, Сс-діюча стратегія, Со-оптим. страт-я,Пс-дючі персп-ви росту, По-оптим. персп-ва росту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]