Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

36. Конкуренція на основі факторів виробництва.

*Рівні економічного розвитку різних країн можна уявити у вигляді деякого ряду стадій розвитку конкуренції. Можна виділити 4 такі стадії, які відповідають 4-м основним рухомим силам або стимулам, що визначають її розвиток у окремі періоди часу – це фактори виробництва, інвестиції, інновації та багатство. На перших 3-х стадіях відбувається зростання конкурентоспроможності нац ек-ки, що як правило, поєднується із зростанням добробуту. Четверта стадія означає поступове уповільнення зростання, і у кінцевому рахунку спад.*

На даній стадії практично всі нац галузі, які успішно діють на світовому ринку, досягають своїх переваг у конкурентній боротьбі майже виключно завдяки основним факторам виробництва.

Опора на виробничі фактори як єдиний ресурс конкурентоспроможності різко звужує коло галузей, які здатні витримати умови міжнародної конкуренції.

В такій економіці конкуренція між фірмами всередині країни ведеться виключно на основі зниження цін на продукцію в галузях, де вимагається нескладна чи недорога та доступна технологія.

На цій стадії лише небагато фірм підтримують прямі зв’язки зі споживачами. Доступ на зарубіжні ринки забезпечується в основному іноземними фірмами.

Економіка країни на цій стадії дуже чутлива до світових економічних криз та зміни валютних курсів. Вона також стає надзвичайно вразливою у випадку втрати наявних факторів та мінливого лідерства галузей.

Володіння великими запасами природних ресурсів може забезпечити високий дохід на душу населення протягом досить тривалого часу, але воно не являється основною підставою для стійкого росту ефективності економіки.

По суті ні одна країна не минула цієї стадії розвитку економіки.

37. Конкуренція на основі інвестицій.

*

На даній стадії конкурентна перевага економіки базується на готовності і спроможності нац фірм до агресивного інвестування. Фірми вкладають кошти у сучасне, ефективне обладнання та кращу технологію, які можна придбати на світовому ринку. Інвестиції також спрямовуються на покупку ліцензії, створення СП та ін засобів підвищення конкурентоспроможності. Як правило, техніка і технологія на покоління відстають від кращих світових зразків. Спроможність нац індустрії сприйняти та покращити зарубіжну технологію являється вирішальною умовою досягнення даної стадії конкурентоспроможності. Країни, громадяни та фірми – всі виступають інвесторами економіки на даній стадії.

Дана стадія характеризується швидким зростанням зайнятості, заробітної плати та вартості факторів. Галузі та сегменти, чуттєві до змін цін, починають втрачати свої конкурентні позиції. Економіка стає менш уразливою до світових криз та зміни валютних курсів, ніж на попередній стадії.

Активне інвестування економіки може відбуватися лише на фоні загальнонаціонального визнання пріоритетності спрямування коштів у виробництво та стійкого економічного зростання перед поточним споживанням та розподілом доходів.

Німеччина досягла цієї стадії у 19 ст., Японія, Корея – після 2-ї св. війни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]