Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

7. Видова конк-я.

Видова конк-я-є наслідком того, що є т-ри які мають однак.признач-ня, але відрізн-ся вагомими параметрами. Є хар-ною для моделі моноп.конк-ї. Обумовлена бажанням виробника збільшити обсяки збуту, а як наслідок і прибутку, шляхом надання дод.властивостей товару та супутніх послуг.

8. Предметна конк-я.

Предметна конк-я-є рез-том того, що фірми по суті випускають ідентичні т-ри, які відрізн-ся лише якістю вигот-ня або однакові за якістю.

Є хар-ною для доскон.конкуренції, обумовл-ся тим, що виробник має на меті : 1) нести відносно не високі витрати, 2) мати великий прибуток на короткострок.інтервалі. Така К-я мінімізує можливість цінової конк-ї.

9. Основні функції та класифікація конкуренції (к).

На сучас. етапі роз-ку світ. ек-ки вид-ть такі функ-ії: регулююча, інноваційна, адаптаційна, розподільча, контролююча. Існує клас-ія К: 1-за методами здійснення конкурентної боротьби:цінова (К за допомогою зниження цін, один з методів К боротьби (знижка…) викор-ся для проникнення на ринок з новими товарами, а токож, для зміцнення позицій у випадку раптового загострення проблеми збуту), нецінова (метод К боротьби, де вирішальну роль відіграють: -зміна властивостей продукції, -надання продукції якісно нових властивостей, -створення нової продукції для задоволення існуючих потреб, -оновлення властивостей товару, які є силою моди або престижу, -удосконалення послуг, які супроводжують товар. Висуває на перший план споживчи властивості товару, які включ в себе набір не тільки техніко-економічні властивості тов-ру, а й технічне обслуг-я, умови постач-я.) 2-за хар-ом задоволення потреб:функціональна (виникає тому, що б\я потребу можна задовольнити різними послугамивсі тов-ри, які забезп-ть таке задов-я явл функц-ми конкур-ми.), видова (наслідок того,що є тов-ри, які мають однак-е признач-я, але відріз-ся якимось вагомим парам-м), предметна (рез-т того, що фірми випуск-ть ідентич тов-ри, які відріз-ся лише як-тю вигот-ня або однакові за як-тюміжфірмова К). 3-за поведінкою учасників ринк відносин:Напрямки:товаровиробниктоваровиробник,споживачтоваровиробник,товаровиробникспоживач.Товаровиробникиборотьба за спож-вмає більш змістовний хар-рК боротьба. К впливає на удосконалення та появу нов-х тов-в, це сила, яка вимиває з ринку неефекк-их товаровир-вдинаміч удосконал-я ринк ек-ки або струк-ри нац ек-ки. 4-за кількістю продавців та особлив-тю їх поведінки: досконала (на приват влас-ті. На ринку є множина незалеж фірм, які незалежно вирішують, що вироб-ти і в якій кіл-ті. Ринків з К в чистому виді не існуєструк-ра або схема досконалої К має теорет знач-я, проте вона є ключем до розум-я більш реальних ринк струк-р.), недосконала (застос-ся кін 19-поч 20 ст у зв’язку з появою монопольної ек-кивеликий стрибок в концеп-ії вир-ва підвпливом НТП. Види:монополія…Види монополії:-з урахуванням охоплення ек-ки: чиста М, абсолютна М, монопсонія, олігопсонія (тип ринк струк-ри, при якій існує група покуп-ів певн тов-ру, при лімітув-ні, закуп-лі дан тов-ру, покупці забезпеч-ть собі М приб-к за рах втрати частини приб-ів продавця), олігополія, дуополія, білотеральна (двостороння) М (виникає при протиборстві одного споживача та виробника);-в залеж-ті від причини виник-ня:природна, штучна (об’єднання підприємств для одерж-ня монопол-их вигод: картель,синдикат, трест, консерн), легальна. Вумовах М форми господ-ня К має дуже складний хар-р:1-М в сучас умовах має досить точну інф-ю про спож-в і потенц конкур-в, 2-М, завдяки своєму положенню на ринку, може робити істот вплив на форм-я попиту спож-в, 3- М через канали фін-х і політ зв’язків може забезти ряд додатк вигод).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]