Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

49. Етапи форм-я страт-ї забезпечення конкур. Спром-ті п-ва.

Етапи здійснення конкур.страт-ї (викор-ся переважно ТНК):

1) визнач-я факт.конкур-спром-ті п-ва; 2) аналіз конкур.сер-ща п-ва на макро- та мікрорівнях; 3) узагальнення інформ-ї про п-во та його оточення (SWOT-аналіз); 4) формулюв-я відпов.страт-ї п-ва; 5) моделюв-я сценаріїв ймовірн-ті подій; 6) оцінка конкур-спром-ті п-ва за певн.сценарію роз-ку подій та відн-но обран.страт-ї; 7) реаліз-я вибран.страт-ї.

Дана концепція наз-ся технологією форм-я та реаліз-ї рац.страт-ї конкур-спром-ті п-ва, бо забезпеч. досить вис.ймовір-ть її прав. Вибору завдяки тому, що ми піддаємо її впливу певн. сценаріїв роз-ку подій. Класично реаліз-я страт-ї передбачає: 1)створення організац.стр-ри, спроможної успішно реаліз. страт-ю; 2) підготовка бюджетів для того, щоб спрямув. достат.кільк-ть рес-сів в ті види д-ті, які визнач. стратег.успіх; 3) встановл-я відпов-но до страт-ї курсів і процедур.

50. Конкурент.Переваги як фактори формув-ня страт-ї забезпеч-я конкур-спром-ті п-ва.

Конкур-перевага фірми- це вис. компетент-ть фірми у б-я галузі діяль-ті або у вир-ві товару в порівн-ї з фірмами-конкурентами. Поняття її рівня характериз. продукт-ть використ-я рес-сів та виявлення у співставл-і з іншими суб-ми господарюв-я. Вимоги до конкур. переваг: 1) ідентич-ть хар-ру потреб, що задовольн-ся; 2) ідентич-ть профілю спожив-в та фаз життєвого циклу товару. Якщо дотрим-ся дан. вимог, то рівень конкур. переваги може бути визнач. як віднош-я рентабельт-ті в-ва цієї фірми до аналогічн. пок-ка фірми-лідера, взятий за відпов.пер-д часу. Чинник конкур.переваги- це конкрет.компонент зовн або внутр сер-ща фірми, по якому вона має переваги перед конкур-ми. Існують тактичні та стратег.чинники. Стратег.чинник- це конкрет компонент внутр або зовн сер-ща фірми, завдяки якому вона може переважати перед конкур. фірмою після викон-я у перспективі конкрет.умов, які визнач перевагу конкур-та фірми або якогось компон-та фірми. Термін реаліз-ї страт.чинника може бути не менше 2 років. За М.Портером конкур. перевага ділиться на 2 види: більш низькі витрати та диференціація товарів. Важко, але можна все таки отримати конкур.перевагу на основі і більш низьких витрат і диференціації. Портер вважає, що конкур.перевагу отрим фірми: 1) які базуються в тих країнах, що дозвол найшвидше накопичити спеціалізов рес-си та навички; 2) якщо в країні базування фірми більш точна та доступна інформація щодо потреб в тов-х та технологіях; 3) якщо можливі капіталовкладення; 4) якщо співпадають інтереси власників, менеджерів та персоналу. Портер встановив, що тривалість утримання конкур.переваг залежить: 1) від джерела переваг (низького аба високого рангу); 2) від кількості наявних у фірми джерел конкур.переваг; 3) від активності в модернізації вир-ва та інших видів д-ті.

51. Цілі та особлив-ті формув-я основн. Страт-й конкур.Боротьби.

Розробка страт-ї конкурентоспром-ті означ виробл-я шир.формулюв-я того, яким буде бізнес, яким повинні бути його цілі та яка політика є необхідною для ії досягнення. Цілі: 1) визначення політики конкурентоспром-ті фірми; 2) досягнення приб-ку та збільшення ринкової частки. Основні оперативні засоби для досягення фірмою своїх цілей: 1) стислий перелік осн. оперативних засобів; 2) збут; 3) товарна номенклатура; 4) вир-во; 5) цільові ринки, дослідно-конструктор.д-ть; 6) відпов функціональна сфера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]