Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать
  1. Етапи процесу управління конкурентоспроможністю. Підвищення конкурентоспроможності підприємства на основі процесного підходу.

Процес управління конкурентоспроможністю підприємства включає в себе наступні дії: моніторинг конкурентного середовища та оцінку конкурентної ситуації в галузі та на ринку; діагностування конкурентоспроможності підприємства та його основних суперників; конкурентне позиціонування підприємства – вибір стратегічних господарських підрозділів із перевагами у конкурентній боротьбі; розробка концепції та стратегії управління конкурентоспроможністю підприємства; реалізація конкурентної стратегії підприємств.

Реалізація функцій управління конкурентоспроможністю підприємства у їх взаємозв’язку формує цикл управління конкурентоспроможністю.

  1. Конкурентоспроможність продукції та послуг як основа формування конкурентоспроможності підприємства.

Конкурентоспроможність товару є головною умовою конкурентоспроможності фірми на ринку і важливою основою прибутковості її діяльності. Найчастіше під конкурентоспроможністю товару мають на увазі: 1.властивість (сукупність властивостей) товару та його сервісу, яка характеризується ступенем реального або потенційного задоволення ним конкретної потреби, порівняно з аналогічними товарами, представленими на цьому ринку;  2.характеристику товару, що відображає його відмінність від товару-конкурента за ступенем відповідності конкретній суспільній потребі та за витратами на її задоволення;  3.спроможність товару відповідати вимогам даного ринку у період, що аналізується; 4.здатність витримувати конкуренцію на ринку (наявність вагомих переваг над виробами інших товаровиробників).

  1. Критерії конкурентоспроможності товарів. Чинники, що визначають конкурентоспроможність товару на ринку.

Критерій конкурентоспроможності товару - це якісна та (або) кількісна характеристика продукції, що виступає основою для оцінки її конкурентоспроможності. До основних критерії належать: рівень якості товару та його стабільність (Рівень якості - відносна характеристика, заснована на порівнянні показників якості продукції й аналога конкурента. Стабільність рівня якості товарів визначається значеннями показників якості. Показники стабільності якості: рівень браку, число повернень бракованих партій, число і сума рекламацій; незмінність ряду органолептичних характеристик.); соціальна адресність (Соціальна адресність - відповідність характеристик продукції специфічним потребам соціальної групи споживачів або конкретного покупця); безпечність ( це безпека для життя, здоров'я, майна споживача і навколишнього середовища за звичних умов його використання, зберігання, транспортування і утилізації, а також безпека виконання роботи); споживча новизна товару (Новий товар — це предмет споживання, який задовольняє нові потреби людини або, порівняно з товаром-попередником, більш повно задовольняє потреби, що склалися. Якщо об'єктом оцінки новизни є новизна споживчих властивостей, а суб'єктом — кваліфікований споживач, то її слід вважати споживчою новизною); імідж товару (Імідж організації (підприємства) - популярність і репутація як надійного партнера, здатного забезпечити якість товарів, в строк виконати свої зобов'язання. Імідж підприємства переноситься і на його продукцію.); інформативність товару (здатність виражати свою суспільну цінність через інформацію про конкурентні переваги); ціна споживання товару (Ціна споживання відображає повні витрати споживача з придбання й експлуатації продукції протягом терміну її служби.)

До чинників,що визначають конкурентоспроможність товару на ринку належать : зовнішні (неконтрольовані) чинники: фіскальна та кредитно-грошова політика, законодавство, ринкова кон’юнктура, розвиток споріднених і підтримуючих галузей, параметри попиту;

Внутрішні (контрольовані) чинники: орг.. та виробн.. структура управління, проф.. та кваліфікац. рівень управління кадрів, система технолог. забезпечення, якість ресурсного забезпечення, система збуту;

Товарні чинники: якість та ціна товару

Нетоварні: реклама, рівень післяпродажного обслуговування, репутація виробника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]