Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

25. Порівняльна хар-ка стадій кон-ії.

26. Нецінова к-ія, як метод конкурентної боротьби.

Нецінова К-ія – це метод конкурентної боротьби, де вирішальну роль відіграють фактори:

  • зміна властивостей товару;

  • надання товару якісно нових властивостей;

  • створення нової продукції для задоволення існуючих потреб;

  • оновлення властивостей товару, який є символом моди або престижу;

  • удосконалення послуг, що супроводжують товар.

Нецінова к-ія висуває на перший план споживчі властивості товару, які вкл в себе не тільки набір техніко-ек-их параметрів, але й певний рівень умов постачання та тех обслуговування.

НТП створює широкі можливості для нецінової к-ії. Це дає змогу розширити технологічний потенціал вир-ва; забезпечує модифікацію та диверсифікацію існуючих товарів або послуг.

27. Особливості цінової к-ії як методу конкурентної боротьби.

Цінова к-ія застосовується в основному фірмами – аутсайдерами. Цінові методи застосовуються для проникнення на ринки з новими товарами, а також для зміцнення позицій у випадку раптового загострення проблем збуту.

Цінові й нецінові методи конкурентної боротьби не лише співіснують, а й конкурують.

28. Конкурентоспроможність (к-ть) товару як складова пок-ка (хар-ки) к-ті п-ва.

Інтегральна хар-ка к-ті товару вкл багато компонентів. На неї впливають специфіка товару. Індив попит, ситуація на ринку. Товар к-ий на одному ринку може зовсім не відповідати вимогам покупця на іншому ринку. Саме поняття к-ті товару поєднує в собі сукупність якісних та цінових хар-к, які дають змогу забезпечити конкретний попит споживання. У заг вигляді к-ть товару визначається відношенням корисного ефекту до сумарних витрат, які включають всі витрати, пов”язані з придбанням та експлуатацією товару і часто називають ціною спож-ня = кор ефект/ сумарні витрати. Чим менше сумарні витрати і більше кор ефект, тим даний товар є більш к-ий. Оцінка к-ті товару також вкл аналіз ринку з виділенням груп аналогічних товарів, визначенням технічних і економіних параметрів та порівняльну хар-ку цих параметрів. К-ть товару доцільно розглядати як одну з основних складових системи показників, що доповнюють хар-ку к-ті фірми і можливий вплив на її зміни.

29.Оцінка рівня та інтенсивності конкуренції на світових ринках.

Конкурентність ринку визначається тими межами, у рамках яких окремі фірми можуть вплинути на ринок, тобто впливати на умови реалізації своєї продукції, насамперед, на ціни.чим менший вплив роблять фірми на ринок реалізації своєї продукції, тим більше конкурентним вважається ринок.

3 агреговані чинники, що визначають інтенсивність конкуренції:

*характер розподілу ринкових часток між конкурентами;

*темпи зростання ринку;

*рентабельність ринку та інструменти конкуренції.

5 чинникіів конкуренції (Портер):

+вхід, +загроза заміщення, +здатність покупців збивати ціну, +здатність постачальникіів завищувати ціну, +суперництво між існуючими конкурентами.

Усі 5 чинників спільно визначають інтенсивність конкуренції в даної галузі та її прибутковість. Навіть та компанія, що посідає надійне становище на ринку, куди не можуть увійти конкуренти, одерживатиме незначні прибутки, якщо існує високоякісний і дешевий заміник її товару. Інтенсивна конкуренція і відсутність замінників і значні бар’єри обмежують потенційну віддачу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]