Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

32.Залежность конкурентоспроможності фірми від стадії розвитку конкурентної боротьби.

  1. новий швидкозростаючий ринок. (р.мобільного зв’язку, аудіо- та відеопродукції). Оточення: не існує правил гри; ноу-хау – у власності фірм-піонерів; існує невизнеченність у тому, яка технологія виявиться найбільш ефективною і логотипи якої компанії знайдуть поширення серед споживочів, тому: нестійка якість товарів, відсутність стандартів на технологію та продукцію; немає повної інформованості щодо кон’юктури ринку, тому підприємства шукають власні стратегії; можливісь зниження с/в продукції за рахунок сучасних технологій, нових організаційних ідей; нема проблем входу. Слід пом’ятати при створені конкурентної стратегії: +1. Відсутність правил гри дозволяє використовувати широкий спектр стратегічних засобів, інноваційний підхід дозволяє фірмі-піонеру створити свої правила ги в таких сферах, якякість продукту, дизайн, стиль тощо; +1. Швидке та адекватне реагування на появу нових технологій дозволяє зайняти лідуючу технологічну позицію і разом з тим не витрачати кошти на всяку техноолгічну новинку у галузі, що швидкорозвивається; -3. Перші групи споживочів недостатньо стійки, що вимогає постійного розширення ринку, важливо настійливо формувати прихільність спожівочів до певного товару або його модифікації; -4. Бути готовим до проникнення великих компаній в нову галузь з інших галузей.

  2. Ринок в період призупинення зростання. Отчення: зменьшується рост попиту покупців  посилення боротьби за ринкову долю через зниження цін; необхідно скоротити виробництво та одночасно витрати; споживачі стають більш перебірливі та надають більше уваги ціні та сервісу; майже немає інновацій; посилюється м/н конкуренція; зменьшується рентабельність ринку. Створюючи конкурентну стратегію, пом’ятаємо: 1. Скорочення витрат – врахувати особливості кривих витрат у велеких та невеликих підприємств, для великих – обслуговування масового попиту, для компаній з довгим виробничим циклом, що спеціалізуються на замовленнях споживочів – в малоо’ємні сегментиринку; 2. Слідкування за ціною конкурента. На даному ринку чутливість споживоча до цін велика. 3. Іновації розраховані на зиження витрат виробництва. 4. Придбання обладнання та інших активів конкурентів дозволяє збільшити прибутки та тайняти позиція крупного та дешевого виробника. 5. За рахунок більш дешевої робочої сили та сировина, більш сучасних технологій та інших факторів країни базування вихід на зовнішній ринок.

  3. Ринок в період застою. Оточення: стабілізація та/або зниження попиту/пропозиції на ринку; підвищується ітенсивність та аресивність конкурентів; невелике число поглинань та придбань фірм великими компаніями; відносна стабілізація цін. Враховуємо: 1. На зрілих або застійних ринках один чи декілько підсегментів часто зростають швидко, незважаючи на відсутність чи стагнацію зростання ринку. Потрібна інформація забезпечить рост та прибуток за рахунок конкурентних переваг даного сегменту. 2. Інновація нецінової конкуренції. 3. Підвищення виробництва та збуту за рахунок зниження с/в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]