Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

38. Конкуренція на основі інновацій.

*

На даній стадії сукупність галузей, у яких національні фірми можуть конкурувати, значно розширюється. Зростає різноманітність споживчого попиту у зв’язку із зростанням особистих доходів, підвищення рівня освіти та прагнення до комфорту, а також завдяки стимулюючій внутрішній конкуренції.

На даній стадії не володіння факторами, а, навпаки, їх нехватка сприяє зростанню конкурентоспроможності, стимулюючи введення нової техніки і технології. На даній стадії фірми розроблюють глобальні стратегії, створюють власну мережу міжнародних поставок та обслуговування, підвищують репутацію власної марки за кордоном. Деякі компанії переносять своє виробництво за рубіж. Крім того, дана стадія характеризується значним об’ємом прямих інвестицій в зарубіжну економіку.

Укріплення міжнародних позицій в сфері послуг – ще одна хар-на риса стадії інновацій, що відбиває зростання конкурентоспроможності індустрії.

Стадія інновацій володіє найбільшим опором до макроекономічних коливань. Галузі стають менш уразливими перед ціновими шоками та змінами валютних курсів, так як вони конкурують на основі технологій та диверсифікації виробництва.

Великобританія досягла цієї стадії в 1-й пол. 19 ст., США, Німеччина – на поч. 20 ст.

39. Конкуренція на основі багатства.

*

Ця стадія, на відміну від перших трьох, в кінцевому рахунку призводить до спаду виробництва. Рухомою силою економіки являється вже досягнутий достаток. Головна проблема в тому, що економіка не спроможна укріплювати своє багатство. Це відбувається через те, що зацікавленість інвесторів, менеджерів та індивідів зміщується у напрямку, що підриває стійкість процесів інвестування та інновацій і ,отже, економічне зростанні.

На даній стадії фірми по ряду причин починають поступатися своїми позиціями у міжнародній конкуренції.

Уповільнення інновацій в економіці веде до зниження привабливості вкладання коштів в індустрію.

Одним із симптомів переходу до цієї стадії є зростання кількості випадків злиття та поглинання фірм.

Доля послуг у ВВП характеризується більшою стійкістю до міжнародної конкуренції, ніж доля обробної промисловості.

На даній стадії в країні може спостерігатися хворобливий стан економіки і можуть отримати популярність уявлення о шляхах вирішення проблем, які ведуть до подальшого її руйнування. Економічний спад, що в результаті наступає, може бути досить тривалим, поки яке-небудь потрясіння не виштовхне економіку з нього.

У кінці 80-х рр. 20 ст. Великобританія та деякі ін.країни увійшли чи щільно наблизилися до цієї стадії.

48. Чинники диференціації товарів (д.Т.).

Д.т. – це здатність забезпечити покупця унікальною і більшою цінністю, у вигляді нової якості товару, особливих споживчих якостей чи після продажного обслуговування.

Д.т. дозволяє фірмі диктувати більш високі ціни, що при рівних з конкурентами витратах, дає більший прибуток. По суті диференціація є результатом того, як товар супутні послуги чи інша діяльність фірми впливають на поведінку покупця. У фірми та її клієнтів багато точок дотику, кожна з яких може стати джерелом диференціації.

Підходи до д.т. можуть бути створення: 1) іміджу, дизайну чи марки (Mercedes), 2) технології (MacIntosh на ринку стереокомпонентів), 3) сервісу для покупців (Steal на ринку металевої тари), 4) дилерської мережі (Caterpillar Tractor на ринку будівельних машин). В ідеальному випадку фірма проводить д.т. в кількох вимірах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]