Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать
  1. Системний та процесний підходи як методологічна база управління конкурентоспроможністю підприємства.

Упр Кс п-ва – певний аспект менедж п-ва, спрям на формування, розвиток і реаліз конкур переваг, забезп життєзд п-ва як суб’єкту ек К.

Як с-ма включ: Об’єкт (рівень Кс, необх і достатн для забезп ЖД п-ва як суб ек К); Суб’єкт (вл п-ва, вище керівництво, лін. оп мен-ри, мен-економісти, держ та відомчі упр-ки стр-ри та органи)4 Методол осн – концептуальні положення суч ек теорії мен-ту, базові принципи та прикладні інстр, застос в рамках суч упр підходів.

З позиції процесного підходу УКсП-ва – це процес реаліз певної сук упр ф-й, якими є цілевстан, ПОМК і забезпеч ЖД п-ва як суб ек діял.

Складові проц УКсП: моніторинг КС та оцінювання конкур ситуації галузі та на ринку; - діагност Кс п-ва та його осн суперн; - конкур позиціонув п-ва; - розроб концепції та страт УКсП-ва; - реаліз конкур страт п-ва.

Етапи: аналіз серед та п-ва; розробка конкур страт; реаліз конкур страт.

  1. Ключові положення теорії ринку, теорії конкуренції та конкурентних переваг, концепції стратегічного управління сучасної управлінської парадигми як наукові основи та найважливіші складові методології курсу.

Ринок – це суспільний інститут, який зводить покупця та продавця для укладення ними угоди купівлі-продажу певного товару або послуги. Ринок слугує взаємодією між усіма покупцями та продавцями, які беруть участь в обміні товарами та послугами.

Суть конкуренції проявляється в тому, що вона, з одного боку, створює такі умови, за яких покупець на ринку має безліч можливостей для придбання товарів, а продавець – для їх реалізації. З іншого боку, в обміні беруть участь дві сторони, кожна з яких ставить свій інтерес вище інтересу партнера. В результаті і продавець, і покупець при укладенні угоди повинні йти на взаємний компроміс при визначенні ціни, інакше угода не відбудеться, а кожен з них понесе збитки. Конкуренція також є важливим інструментом регулювання пропорцій суспільного виробництва в умовах ринку.

В силу своєї суперечливої природи конкуренція несе в собі одночасно як позитивні так і негативні наслідки і дії. З одного боку, вона виступає як зовнішня примусова сила, що спонукає її учасників у процесі дбання про свої власні мікрогосподарчі інтереси сприяти суспільному прогресу. Негативними наслыдками конкуренцыъ можна назвати: Примушує економити ресурси, сприяє зниженню цін

Веде до покращення якості продукції й обслуговування споживачів

Вирівнює норму прибутковості і рівень зарплати в усіх сферах економіки

Під конкурент перевагою кр розуміється здатність нац фірм викорситов нац ресурси таким чином, щоб успішно конкурувати на м/н ринках. Ці здатності формують т.з. діамант Портера (5 складових – чинники конкуренції). Ці 5 чинників спільно визначають інтенсивність конур-ції та прибутковості, і є основою для формування стратегії фірми.

суперництво існуючих фірм в галузі.

загроза появи нових товарів або товарів-замінників (конкур з боку інших галузей).

загроза входу в галузь нових конкурентів. здатність постачальників торгуватися (вплив постачальників).

здатність покупців торгуватися (вплив покупців).

Управлінська парадигма - це науковий підхід, теорія, що спирається на систему понять, які виражають істотні сторони управлінської дійсності. Такими поняттями є функції управління, цілі діяльності, ефективність, комунікації, мотивація, централізація.

Досягнення нової якості управління завжди забезпечується використанням передових ідей, досконаліших інструментів, прийомів і організаційних форм управління. Оскільки воно не може бути досягнуте разовими, спорадичними заходами, якість управління зараз виступає як чинник системної організації діяльності підприємства, що забезпечує його конкурентоспроможність і ефективність. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]