Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

55. Передумови та особливості формування конкур-ті ек-ки України.

Предумовами є наявний ек. потенціал.

Техн-гії (інновації). Найбільший інновац. потенціал зосереджено в галузях порівняльної і конкурентної переваги: в машинобуд-ні, аерокосмічній сфері, у воєн-промис. комплексі, матеріалознавстві, біотехнології, моторобуд-ні, суднобудуванні та ін. Інформац-технолог. революція започати-ла новий технолог. уклад наук-тех. розв-ку, пов’яз. з диверсифікацією електрон. промисловості, обчислюв., оптико-волоконної техніки, програм. забезп-я, телекомунікацій, робото будування, біотех-гій, інформац. послуг, космічної техніки тощо. Стає очевидним, що без держ. сприяння вивести ек-ку на рівень п’ятого технолог укладу буде практично неможливо. Водночас мають запрацювати мех.-зми ринк. само роз-ку для включення в інновац. процеси інших потенц суб’єктів: фірм, індивід-х п-мців, домашніх господарств.

Капітал. З боку власності відбув-ся складні й суперечливі процеси становлення нац. кап-лу, поступово викристалізовуються його ек. форми, які супроводж-ся водночас різко негат. явищами (тінізація, деперсоналізація Влас-ті, криміналізація фін-ек. відн-н тощо). Досі в У. не створені фін-пром групи ні загальнонац-го, ані регіон-го масштабів, продовж-ся вивезення кап-лу за межі країни та ін. З боку мат активів, наявний кап-л, тобто осн вир-чі фонди є застарілими не лише морально, а й фіз.-но зношеними, на підпр-х існує хронічна нестача оборот коштів. Інновац дія-ть здійснює невел частка підп-тв і об’єднань. Відбув-ся дезінвестиційні процеси як внаслідок розбазарювання та розкрадання майна на підпр-х, так і через скороч-я КВ. Подоланню цих та інших негат. тенденцій має сприяти перехід до грош приват-ції держ майна, а отже і набуття ним ефективного власника і стратегічного інвестора.

Стосовно праці (людського потенціалу), то в найближчий період до 2010 та 2015 років, згідно з існуючими прогнозами, в її кільк стр-рі не очік-ся помітних зрушень. Нас-я працезд. віку буде знаходитись в межах 25,5-27,5 млн. чол., що суттєво не може вплинути на перебіг подій в ек розвитку, на відміну від країн, де обсяги праці щорічно збільш-ся на мільйони або десятки мільйонів чол.. (Бразилія, Китай).

Відштовхуючись від реального стану наявного кап-лу та праці, які є основою ек пропозиції, слід зазначити, що за нинішніх обставин справжнім мотором ек-ки може стати сукуп попит та його гол складові – інв-ції, інновації, пол-ка доходів.

За останні п’ять років спостеріг-ся позит динаміка вал інв-цій в ек-ку У. Зрост-ть також обсяги прямих заруб інв-цій. Стабілізувався процес введ-ня в дію осн фондів, в т. ч. вир-чого признач-ня.

Якість людс. потенціалу в У. за оцінками фахівців є сприятливою і відображає певні переваги нашої ек-ки та найближчі потенц можл-ті ек роз-ку. Хоча за пок-ми заг індексу люд. розвитку У. значно поступається розвинутим держ-м світу в таких гал-х, як освіта, наука, зберіг-ся достатньо вис рівень, що створює передумови для викор-я цього чинника у прискоренні ек розвитку. Для поліпшення людськ потенціалу необх-ми є: всеосяжна модерн-ція в галузі освіти, сис-ма неперервної освіти застос-я інформац-комп’ют тех.-гій, форм-ня вітч наук шкіл, що дозволить зберегти і примножити інтелект потенціал.

Ек-географ положення У.

У. – індустр. кр-на з інтенс с/г. У. має безпосер вихід до Чорн і Азов морів, що дає можл-ть виходу на світ торгові шляхи. Щільна мережа залізничних і автом доріг, трубопроводів і авіаліній сприяє ек зв’язкам з багатьма держ-ми. Пд-зах ч-на Євр, де розташована У., має дуже вигідне ек положення, забезпечена прир рес-ми, має достатньо вис рівень ек роз-ку, має потужну наук-вир-чу базу.

  Розглядаючи прир-сировинну базу У., слід звернути увагу насамперед на те, що за земельною тер-рією вона є найбільшою (після європ. ч-ни Росії) кр-ною Євр, а за природ родючістю грунтів та їх якісним складом – однією з провід д-в світу. За наявними оцінками модернізація аграрного сектора, запровадж-я суч госп форм спроможні підвищити продукт-ть с/г У. в еквіваленті, що забезпечує продуктами харч-я 140-145 млн. чол.

За різноманітністю та складом мін-сиов рес-в У. випереджає такі розвинуті країни світу, як США, Кан., ВБ, Китай, Фр. та ін. Лише гірничо видобувна пром-ть щороку виробляє продукції на суму від 14,5 до 20 млрд. доларів США, що=2,7-3,8% світ обсягу. В надрах країни розвідано майже 8 тисяч родовищ близько 100 видів корис копалин, серед яких нафта, газ, залізні, марганц, титанові, уранові руди, вуг, сірка, ртуть, каолін, графіт, вогнетривкі глини, буд мат-ли, мінеральні і питні води тощо. За коеф-том транзитності, що становить 3,75, Україна займає перше місце в Європі. Усе це створює сприятливу прир-сировинну базу для активізації процесів ек. розвитку у державі уже найближчим часом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]