Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konkurentosprom.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
738.82 Кб
Скачать

30.Сутність факторів, що впливають на рівень та інтенсивність конкуренції на міжнародних ринках.

3 агреговані чинники, що визначають інтенсивність конкуренції:

  • характер розподілу ринкових часток між конкурентами – для його оцінки користуються показником, що відображає ступінь конкренції виробництва в галузі;він дозволяє оцінити ступінь монополізації ринку, його ще називають чотирьохчастковий показник конкуренції CR4 = (op1+op2+op3+op4) / op, ор – загальний обсяг реалізації продукції заданого асортименту, ор1,2,3,4,і – обсяг реалізації і-го підприємства. Припущення:максимальний показник реалізації за певний період. Цей показник – це загальна частка 4-х перших підприємств даного ринку, які реалізують максимальний обсяг продукції в загальному обсягу реалізації на даному ринку. Якщо CR4 > 75%, то буде вводитися обмеження на злиття підприємств, так як цнй ринок є об’єктом монопольної практики;

  • темпи зростання ринку - Інший метод оцінки – індекс Херфендала. Він даєє змогу оцінити розподіл ринкових часток за допомогою суми квадратів ринкових часток конкурентів. In = D(j^2) + In – це частка відповідного підприємства в загальному обсязі реалізації продукції в даної галузі, значення: 0<In<1 – In збільшується із зростанням конкуренції в галузі; In = 1 – це чиста монополія; In>0,18 – це низька інтенсивність конкуренції;

  • рентабельність ринку та інструменти конкуренції – вона визначається відношенням сукупного прибутку підприємства на цьому ринку до загальних обсягів продаж: Рр = П / ОР; визначення, що ринок з високим ступенем рентабельності характеризується перевищенням попиту над пропозицією. Тому із зниженням прибутковості бізнесу ситуація змінюється на протилежну. Дана тенденція має об’яктивну основу. Коефіціент Лернера відображає спроможність продавця впливати на ціну товару L = (Ц-МС) / Ц = - 1/En, де Ц-ціна, МС-граничні витрати на виробництво і реалізацію, En-еластичність попиту по ціні товару підприємства. Чим L більша, тим сильніша позиція підприємства на ринку, тим менше підприємство залежить від конкурентів, постачальників, споживочів.

31.Стратегічні зони господарювання (сзг): суть і функції.

СЗГ – це перспективний сегмент ринку, який бажає досягнети компанія, це окремий напрямок діяльності в ринковому середовищі, на який хоче вийти фірма.вибір СЗГ вимагає аналізу та діагностики стратегії та середовища фірми. Оцінка привабливості СЗГ: *необхідність глобального прогнозу економічних, соціальних, технлогічних, політичних умов доля тих СЗГ, які цікавлять фірму.

*існує необхідність аналізу ступеню впливу на важливіші тенденції та випадкові події на СЗГ і проведення оцінки ступеню нестабільності в цій зоні.

*необхідний аналіз попередніх тенденцій підвищення рентабельності у СЗГ, що розглядається підприємством.

*необхідний аналіз чиників, що визначає попит та проведення оцінки можливих змін у розширення СЗГ. Оцінка змін у розширення СЗГ: -оцінка загальних зрушень в тенденціях в тенденціях росту на близку та далеку перспективу проводиться за допомогою балів інтенсивності; -за допомогою аналізу ступеню конкурентного тиску та порівняння даних по рентабельності СЗГ знаходиться оцінка можливих змін в тенденції рентабелності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]